ACTUEEL

Amsterdam krijgt museum voor 'Outsider Art'

Amsterdam krijgt een museum voor 'Outsider Art'. Dat is kunst die is gemaakt door mensen die niet zijn opgeleid aan de kunstacademie, zoals psychiatrische patiënten.

Het museum wordt gevestigd in een ruimte van de Hermitage in Amsterdam, die daarvoor samenwerkt met museum Het Dolhuys in Haarlem en zorgorganisatie Cordaan. Het museum gaat op 17 maart open en het is volgens de drie instellingen de eerste plek in Nederland waar kunst te zien is van Outsider-kunstenaars.

Bezoekers zien honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars. De werken komen uit de collectie van Het Dolhuys, een museum dat de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg belicht.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam de Outsider-stroming in de belangstelling, nadat een psychiater een boek publiceerde met een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Veel kunstenaars lieten zich hierdoor inspireren, onder wie Salvador Dalí en Karel Appel. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

V. Sporen

8 februari 2016

Mooi initiatief maar zoals ik moeite heb met dat een zorgverzekeraar premiegeld stopt in voetbalsponsoring, heb ik er ook moeite mee dat Cordaan subsidiegeld (al dan niet via het eigen vermogen) in sponsoring van een museum stopt.

Jan Visscher

8 februari 2016

"...de eerste plek in Nederland waar kunst te zien is van Outsider-kunstenaars...."? Van 1994 tot 2001 bood Museum de Fundatie te Zwolle onderdak aan het Museum voor Naïeve en Outsiderkunst (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Museum_De_Fundatie).

Monique Spreitzer

8 februari 2016

Fijn dat het initiatief wordt toegejuicht! Even de juiste feiten op een rijtje: Cordaan verhuist met haar bestaande Outsider Art Galerie, artotheek en ateliers naar leegstaande ruimte in de Hermitage. Daarmee realiseert Cordaan een kostenbesparing én krijgen de kunstenaars een inspirerende plek op een toplocatie in de stad. De samenwerking met het Museum levert daarnaast werkervaringsplekken voor onze cliënten op. Van sponsoring met zorggelden is dus geen sprake.


Top