ACTUEEL

Utrecht heeft nieuwe tbs-kliniek

De nieuwe Utrechtse tbs-kliniek FPC 2landen aan de Gansstraat is geopend en heeft de eerste patiënten opgenomen. Het forensisch psychiatrisch centrum wil in de komende maanden naar een volledige bezetting van 55 patiënten toegroeien.

Verbouwing tbs-kliniek FPC 2landen

Door onverwachte tegenvallers tijdens de verbouwing is de kliniek later geopend dan oorspronkelijk gepland. In het gebouw aan de Gansstraat was voorheen ook een tbs-kliniek gevestigd. Deze kliniek heeft ruim een jaar geleden het pand verlaten om nieuwbouw te betrekken in Almere.

Tbs-instelling

FPC 2landen is een instelling voor behandeling van mensen met een psychiatrische stoornis die door de rechter een tbs-maatregel opgelegd hebben gekregen. Een tbs-maatregel is een strafrechtelijke maatregel voor mensen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd en waarbij onderzoek uitwijst dat zij een psychiatrische ziekte of een ontwikkelingsstoornis hebben, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het misdrijf.

Doorstroombeleid patiënten

FPC 2landen hanteert een eigentijdse visie op behandeling en op patiëntenzorg. De kliniek noemt een soepele doorstroming een belangrijke factor. Daartoe brengt de kliniek bij binnenkomst van een patiënt direct in kaart op welke manier de patiënt naar verwachting zal uitstromen. Mede met dit beeld voor ogen wordt de behandeling bij FPC 2landen ingevuld en kan al vroegtijdig contact worden opgebouwd met de instelling die het vervolgtraject voor haar rekening neemt. Dit is in veel gevallen een ggz-instelling of een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Regulier is de opnameduur rond de vijfenhalf jaar. FPC 2landen streeft naar een verantwoorde doorstroming naar een andere instelling na circa drie jaar.

Tijdens de verbouwing is veel aandacht besteed aan de veiligheid en aan een goede inschatting van risico’s. Alles binnen de kliniek is erop gericht om incidenten te voorkomen en de veiligheid voor patiënten, medewerkers en omwonenden zo goed mogelijk te borgen.

Risico-inschatting en veiligheid

Tijdens de verbouwing is veel aandacht besteed aan de veiligheid en aan een goede inschatting van risico’s. Alles binnen de kliniek is erop gericht om incidenten te voorkomen en de veiligheid voor patiënten, medewerkers en omwonenden zo goed mogelijk te borgen.

Samenwerking met tbs- en ggz-instelling

Deze tbs-kliniek is een zelfstandige stichting die is ontstaan door samenwerking tussen tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal en de Utrechtse ggz-instelling Altrecht. Achterliggende gedachts is dat hierdoor de sterke elementen van zowel de tbs-sector als de ggz-branche worden samengevoegd. De integratie van tbs en ggz verbetert volgens FPC 2landen  de kwaliteit van zorg en zorgt daarbij ook voor een soepeler uitstroom.

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top