ACTUEEL

Nazorg borstkanker kan nog beter

Artsen onderschatten de gevolgen van lymfoedeem na borstkanker. Bij deze veel voorkomende complicatie ontstaat een zwelling in de arm door vochtophoping. Voor borstkankerpatiënten leidt dit vaak nog jarenlang tot pijn en moeilijk kunnen gebruiken van de arm. Borstreconstructie zou de kans op lymfoedeem verkleinen en veel leed kunnen schelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van plastisch chirurg Tiara Lopez Penha aan de Universiteit van Maastricht.

Jaarlijks worden ongeveer 13 duizend vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker, waarvan 6 tot 43 procent, afhankelijk van bepaalde risicofactoren, lymfoedeem ontwikkelt. "Op dit moment wordt lymfoedeem na de behandeling van borstkanker behandeld door middel van het masseren van de arm en het dragen van een kous, wat voor de patiënt sterk invaliderend is. Ondanks dat de patiënt is genezen van borstkanker ondervindt de patiënt nog steeds hinder van de behandeling", aldus Lopez Penha.

Borstreconstructie

Uit het onderzoek van Lopez Penha blijkt ook dat behandelaars de impact van de aandoening onderschatten. De plastisch chirurg in opleiding pleit daarom voor gericht vervolgonderzoek naar een aantal veelbelovende behandelingen. Met name de toepassing van borstreconstructie zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van deze complicatie. Bij vrouwen die een borstreconstructie ondergaan komt lymfoedeem minder vaak voor. Bovendien zorg reconstructie voor een mooier resultaat, wat bijdraagt aan een beter lichaamsbeeld van patiënten.

Een op de acht vrouwen krijgt gedurende haar leven borstkanker. Borstkanker is hiermee de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Omdat de behandeling erg verbeterd is, overleven steeds meer vrouwen borstkanker en is er de laatste jaren meer aandacht voor borstreconstructies en aanvullende behandelingen. De kwaliteit van leven van vrouwen na borstkanker is daarmee al flink gestegen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top