ACTUEEL

Dankzij nieuwe techniek plet mammograaf borsten minder

Sigmascreening, een spin-offbedrijf van het AMC, brengt een mammograaf op de markt waardoor borsten minder hoeven te worden geplet bij borstkankeronderzoek. Het nieuwe apparaat veroorzaakt minder pijn bij vrouwen die het onderzoek ondergaan. Dit meldt Trouw.

Hoogleraar medische technologie Kees Grimbergen en emeritus hoogleraar radiologie Ard den Heeten van het Academisch Medisch Centrum hebben de nieuwe techniek ontwikkeld voor borstkankeronderzoek. Volgens Grimbergen wordt kracht verwisseld met druk in de oude apparaten, vanuit de gedachte: hoe platter de borst, hoe beter de foto. "Als je een grote ballon met water wilt afplatten, moet je meer kracht uitoefenen dan bij een kleine", zegt hij in Trouw. Zo werkt het ook met borsten, legt hij uit. Bij grote, stevige borsten is meer contactoppervlak tussen plaat en borst en heb je meer kracht nodig dan bij kleine.

Grimbergen en Den Heeten hebben aandrukplaten ontwikkeld met daarin nanodraadjes, die gebruikt worden in touch-screens van telefoons. De nanodraadjes meten het contactoppervlak van de borst, waarna sensoren berekenen met hoeveel kracht de borst moet worden samengedrukt. Sigmascreening brengt het apparaat op de markt. In het AMC wordt de nieuwe mammograaf gebruikt sinds december 2013. Sinds deze maand wordt er ook in het Universitair Medisch Centrum Maastricht ervaring mee opgedaan. Inmiddels hebben ziekenhuizen in België, Duitsland en Noorwegen belangstelling getoond.

Pijn

Het röntgenonderzoek naar borstkanker doet vaak pijn. De borsten worden met soms twintig kilo kracht tussen twee platen platgedrukt, vooral voor vrouwen met kleine borsten is dit onprettig. De techniek die Den Heeten en Grimbergen ontwikkelden, houdt rekening met de grootte van de borsten. Kleine borsten hoeven minder te worden samengedrukt. Ernstige pijn bij vrouwen met extra gevoelige borsten wordt verminderd met 27 tot 42 procent. Uit studies zou blijken dat de beeldkwaliteit van de foto's hetzelfde is als bij de gangbare methode.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top