ACTUEEL

'Levens in gevaar als WHO niet hervormt'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet snel hervormen om beter te kunnen reageren op noodsituaties. Doet ze dat niet, dan zullen mogelijk duizenden mensen onnodig omkomen.

Dat staat in een rapport van een werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek deed naar de WHO, naar aanleiding van de ebolacrisis die in december 2013 begon in West-Afrika. Het rapport moet nog officieel worden gepubliceerd.

Volgens de werkgroep is "dit mogelijk de laatste kans om ervoor te zorgen dat de WHO bij machte is" om in de toekomst effectief te reageren op een gevaar voor de volksgezondheid. "Het grote risico van gezondheidscrises wordt ruim onderschat en de voorbereiding erop en de capaciteit om erop te reageren is ernstig onder de maat. Als de WHO niet succesvol wordt hervormd, zal de volgende grote pandemie duizenden levens eisen die gered zouden kunnen worden", schrijven de opstellers van het rapport.

De werkgroep stelt onder meer voor om een nieuw crisiscentrum binnen de WHO op te richten, dat in geval van een crisis zelf beslissingen kan nemen en over zijn eigen middelen beschikt. De onderzoekers zijn ervan overtuigd "dat niets een enkele wereldleider op het gebied van gezondheid kan vervangen" en dat "de WHO die leider moet worden".

Ebolacrisis

Na eerdere uitbraken, zoals die van de vogelgriep in 2009, werden aanbevelingen grotendeels genegeerd. Als dat niet was gebeurd, hadden tijdens de ebolacrisis duizenden levens in Afrika kunnen worden gered, aldus het rapport. De WHO kreeg na het uitbreken van de ebolacrisis veel kritiek te verduren. Met de recente uitbraak van het zikavirus, dat in verband wordt gebracht met geboorteafwijkingen bij baby's en inmiddels in 33 landen is opgedoken, zijn alle ogen op de VN-organisatie gericht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top