ACTUEEL

'Massale opvang schaadt gezondheid asielzoekers'

De noodopvang van asielzoekers in het tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen is ,,schadelijk voor de veiligheid en gezondheid’’ van de bewoners. Deze vorm van grootschalige opvang moet daarom in de toekomst voorkomen worden. Dat is de conclusie van de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens. De instanties hebben in hun woensdag gepresenteerde rapport ,,dringende aanbevelingen'' gedaan om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren.

Na klachten van bewoners over hun verblijf bracht de Nationale ombudsman in januari met het college een bezoek aan Heumensoord. In het tentenkamp, verreweg de grootste noodopvang in Nederland, verblijven momenteel 2960 bewoners, van wie 682 kinderen, in grote paviljoens.

De asielzoekers hebben volgens het onderzoek een gebrek aan privacy, rust, en leefgeld. Ook zijn er klachten over discriminatie tussen asielzoekers onderling, onder anderen van homoseksuele asielzoekers. Zij worden bedreigd en voelen zich onveilig in Heumensoord. Ze hebben niet het gevoel dat het COA in de gaten heeft wat hen wordt aangedaan. De uitzichtloosheid in de asielprocedure is ook een veelgehoorde klacht.

"Dit onderstreept de absolute noodzaak van extra maatregelen voor asielzoekers die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn in de noodopvang’’, laat het COC in een reactie weten. Er moeten in de noodopvanglocaties extra maatregelen komen voor deze groep mensen, aldus de belangenorganisatie.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt er alles aan te doen om pesten en bedreigen van "kwetsbare doelgroepen" in de vluchtelingenopvang te voorkomen. Dergelijke misstanden zijn "onacceptabel", meldt het COA. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top