ACTUEEL

Artsen melden euthanasie bij baby’s niet

Artsen in Nederland maken opzettelijk geen melding van actieve levensbeëindiging bij pasgeboren baby’s. Dat stelt Joep Hubben, voorzitter van de Commissie Levensbeëindiging Pasgeborenen, in de Volkskrant. De commissie heeft maandag 2 november het jaarverslag 2008 bij de ministeries van Justitie en VWS aangeboden.

Meldingen blijven uit

Artsen hebben al twee jaar geen melding gemaakt van actieve levensbeëindiging bij pasgeboren baby’s. Dat is opvallend, omdat er ongeveer twintig meldingen per jaar werden verwacht. In januari 2009 heeft de commissie, die in 2006 is ingesteld door het ministerie van VWS, al aan de bel getrokken over het uitblijven van meldingen in een uitzending van Netwerk. De redenering dat het aantal meldingen is afgenomen door het groeiende aantal abortussen naar aanleiding van de 20-weken echo, vindt Hubben niet volledig. Lang niet iedere zwangere vrouw maakt gebruik van de 20-weken echo voor zwangere vrouwen, die ernstige afwijkingen kan ontdekken.

Angst voor vervolging

De commissie verwacht dat artsen geen melding maken van levensbeëindiging bij baby's, omdat zij bang zijn voor vervolging en  onvoldoende bekend zijn met de toetsingsprocedures. De commissie is daarom in het najaar begonnen met een rondgang langs alle intensive care-afdelingen voor baby’s. De rondgang moet de meldingsbereidheid vergroten. Volgens de Volkskrant is er sindsdien in ieder geval eenmaal melding gemaakt van actieve levensbeëindiging.

Fragment Netwerk januari 2009

Bekijk het videofragment van de uitzending van Netwerk van januari 2009 over het uitblijven van de meldingen. U heeft hiervoor Microsoft Silverlight nodig. Het fragment is ook direct te benaderen via de site van Netwerk.

Get Microsoft Silverlight

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top