ACTUEEL

'Stop met bedwelmen verstandelijk gehandicapten'

Agressieve verstandelijk gehandicapten en dementerende ouderen zouden minder vaak kalmerende middelen of antipsychotica toegediend moeten krijgen. Daarvoor pleiten hulpverleners woensdag in de Volkskrant.

Een nieuwe richtlijn voor verstandelijk gehandicapten bepaalt vanaf dit jaar dat bedwelmende middelen alleen mogen worden gebruikt als al het andere is geprobeerd. Ook in de ouderenzorg proberen steeds meer instellingen het gebruik van psychofarmaca te beperken.

Zorgprofessionals zeggen in de Volkskrant dat de middelen jarenlang te makkelijk werden ingezet. Nu alleen de medicatie afbouwen is echter niet voldoende en niet realistisch. De artsen die de medicijnen voorschrijven zijn niet degenen die op de afdelingen met het agressieve gedrag te maken krijgen. Begeleiders moeten daarom leren om het gedrag van bewoners beter te lezen, zodat ze kunnen achterhalen waar eventuele onrust vandaan komt, aldus de deskundigen.

Een persoonlijke aanpak met een-op-een-begeleiding zou voor sommige patiënten veel uitmaken, maar door bezuinigingen en onderbezetting komt daar weinig van terecht. Veel zorgteams zijn daardoor al overbelast. Soms moeten daarom, ook in het belang van de cliënt, toch psychofarmaca worden voorgeschreven.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

10 februari 2016

En ouderen!

Top