ACTUEEL

Eerste gemeenten laten aanbod Buurtzorg lopen

Zeven gemeenten op de Noord Veluwe gaan niet in op het aanbod van Buurtzorg Nederland om de activiteiten van TSN Thuiszorg over te nemen. Ook de gemeente Groningen geeft aan voorlopig niets met het aanbod te kunnen en willen doen.

Buurtzorg is de belangrijkste kandidaat om de werkzaamheden van het bijna failliete TSN over te nemen. TSN is met ruim 10 duizend werknemers actief voor 40 duizend klanten in 350 gemeenten. De gemeenten hebben eerder deze week een aanbod van Buurtzorg gehad. Inzet daarbij is een overname van driekwart van de activiteiten van TSN.  

De gemeente Harderwijk laat op de eigen website weten dat “het zeer waarschijnlijk is dat Buurtzorg geen huishoudelijke hulp in de gemeente Harderwijk gaat bieden”. “Buurtzorg vindt het tarief dat Harderwijk, Zeewolde en vijf andere gemeenten op de Noord Veluwe betalen te laag”, zo leest de verklaring van de gemeente Harderwijk. De gemeenten vindt de bewering onterecht, aangezien Harderwijk een tarief van 20,50 per uur hanteert, waar veel andere gemeenten twee euro lager zitten.

Lopende contractverplichting

In de gemeente Groningen voert wethouder Ton Schroor tegenover RTV Noord andere motieven aan om niet met Buurtzorg in zee te gaan. Volgens de wethouder is Groningen aan het lopende contract met TSN gehouden, zolang de wankelende thuiszorgaanbieder zijn verplichtingen nakomt. Ook wijst de wethouder er op dat  Groningen nog een contract heeft met bijna dertig andere aanbieders van huishoudelijke hulp in Groningen. Als TSN niet langer kan leveren, krijgen zij voorrang, zo is in de aanbesteding vastgelegd.   

Zelf contact zoeken  

De onderhandelingen met Buurtzorg zorgen in sommige gemeenten voor gespannen reacties vanuit de politiek. Zo meldt Tubantia dat fractievoorzitter Herman Kalter van de SP van de gemeenten Hof van Twente wil weten of Buurtzorg al een aanbieding heeft gedaan. “Zo niet, is het college dan bereid om dan zélf contact te zoeken met Buurtzorg over de overname van thuiszorg aan 170 mensen die werden bediend door TSN?”, aldus Kalter in Tubantia.
Eerder deze week sprong ook vakbond FNV met een tournee langs verschillende gemeenten op de bres voor Buurtzorg.  

Naar verwachting geven de meeste gemeenten voor medio februari duidelijkheid over de overnameplannen van Buurtzorg.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wanne van Dorst

10 februari 2016

Wat een gekke titel. De gemeenten in Noord Veluwe laten het aanbod niet lopen. Ze hebben geen aanbod gehad (omdat ze te weinig betalen).

Top