Finance

'Overheid kan schildklierpatiënten niet schadeloos stellen'

De overheid kan patiënten die problemen hebben door het tekort aan schildkliermedicijnen niet schadeloos stellen, zegt minister Edith Schippers (VWS). "Die weg moeten we niet op, dat schept te veel precedentwerking en verwachtingen." Dit zegt ze tegen de NOS.

Schippers vindt dat de problemen inzake schildkliermedicijnen in eerste instantie een zaak zijn van de zorgverzekeraars. Begin januari werd bekend dat de fabrikant van Thyrax een leveringsprobleem heeft. Honderden patiënten met een trage schildklier moeten om die reden van medicijn wisselen. Overstappen op een ander medicijn kan klachten opleveren. Voor het opnieuw 'inregelen' van een medicijn zijn extra onderzoeken en bloedcontroles nodig zijn. De kosten daarvoor komen bij de patiënt en het eigen risico terecht.

De SP had de minister daarom om schadeloosstelling voor deze patiënten gevraagd. Maar Schippers voelt daar niets voor, volgens de NOS.  "Het schept teveel verwachtingen voor mogelijke toekomstige problemen met andere medicijnen. Er gaan vaker dingen mis in de zorg met consequenties voor het eigen risico. Nu hier schadeloos stellen heeft dus grote consequenties."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

JC Kortekaas

16 februari 2016

Er is geen tekort aan schildkliermedicijn. Er is een tekort aan Thyrax. Op 13 mei 2008 oordeelde de rechter te Breda dat zorgverzekeraars individueel een preferentiebeleid mochten voeren. Nu valt er slechts 1 fabrikant tijdelijk weg. Dat gebeurt honderden keren per jaar al dan niet spontaan in Nederland: Preferentiebeleid.

Top