ACTUEEL

NVZ wil prestatiebekostiging geleidelijk uitbreiden

De NVZ vereniging van ziekenhuizen wil een geleidelijkere uitbreiding van prestatiebekostiging in de ziekenhuizen dan de NZa voorstelt. Er is nog te weinig bekend over de eventuele effecten van een plotse transitie naar een ander systeem.

Teveel risico's en onduidelijkheid

De NVZ noemt als punten die voor teveel risico in het verbetertraject zorgen: een technische systeemwijziging van DBC naar DOT-zorgproduct, de afschaffing van de budgettering, de effecten van de verdere uitbreiding van het B-segment én de invoering van een onvoorzienbare omzetbeperking. Bovendien zijn de gevolgen van de voorgenomen rijksbezuinigingen na 2011 nog onduidelijk, aldus de NVZ.

Risico's mijden

Het nieuwe DBC-bekostigingssysteem moet eerst verder worden uitgebouwd in de komende jaren, zodat ziekenhuizen zich kunnen richten op verdere kwaliteitsverbetering. In de optiek van de NVZ wordt op deze manier het nieuwe DBC-systeem (DOT) “beheerst rijp gemaakt voor invoering. Daarbij zal er vooral aandacht zijn voor verbeteringen op het gebied van betrouwbaarheid / stabiliteit, volledigheid en herkenbaarheid”, aldus de NVZ.

Risico's bij DOT

Het gebruik van DOT voor de prestatiebekostiging vanaf 2011 kent teveel risico’s, stelt de NVZ. Daarom moet het huidige DBC-systeem in de komende jaren worden verbeterd met belangrijke elementen van DOT. Op basis hiervan kan straks dan de invoering van prestatiebekostiging worden gestart. De NVZ heeft daarbij voor ogen dat “tegelijkertijd– conform de huidige planning – de start van DOT per 2011 plaatsvindt, niet ten behoeve van de bekostiging, maar ter verbetering van de voorlopige DOT-productstructuur”.

Vrij B-segment intact

Door de geleidelijke uitbouw van het DBC-systeem blijft bovendien het vrije B-segment intact, stelt de NVZ. Ziekenhuizen lopen dan geen onverantwoorde risico’s, omdat daarmee geen omvangrijk ingroeimodel nodig is over de totale ziekenhuisbudgetten.

Eerst DOT-systeem op orde

Het NVZ-bestuur is van mening dat het transitiemodel pas kan worden bepaald op het moment dat het DOT-systeem op orde is. “Dat model zal aanzienlijk minder complex en ingrijpend zijn, omdat het huidige DBC-systeem inmiddels is versterkt met elementen van DOT.”

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top