ACTUEEL

'Nationaal fonds voor kosten beroepsziekten'

Om de oplopende kosten voor behandeling van beroepsziekten als PTSS (posttraumatische stressstoornis) te kunnen blijven betalen, moet er een fonds komen waar verschillende ministeries geld in storten. Die oproep doet de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO) Marc de Natris maandag op de website.

"Ik roep de politiek op om snel een nationaal ereschuld fonds in te stellen zodat het budget van de afzonderlijke ministeries gebruikt kan worden waarvoor het is bedoeld: dat de professionals goed opgeleid met voldoende en juiste middelen hun werkzaamheden voor de samenleving zo veilig als mogelijk kunnen verrichten'', aldus De Natris.

De laatste jaren is volgens hem al veel geïnvesteerd op het gebied van zorg en nazorg rond een missie. "Daarnaast zijn de kennis en behandeling van PTSS aanzienlijk verbeterd, waardoor de kans op blijvende schade beduidend is afgenomen.''

"Bij Defensie worden steeds vaker financiële claims neergelegd, zoals onlangs die van 15 miljoen euro door 120 Libanon-veteranen. Als PTSS wordt geconstateerd vindt veelal een financiële compensatie plaats door de werkgever'', aldus De Natris. Maar dat gaat ten koste van de operationele capaciteit. Defensie moet ook rekening houden met schadevergoedingen voor militairen die met het wapenreinigingsmiddel PX-10 hebben gewerkt.

"De afgelopen jaren heeft Defensie meer dan 200 miljoen euro uitgekeerd aan nazorg voor veteranen.'' Niet alleen Defensie maar ook politie en brandweer krijgen vaker te maken met dit soort beroepsziekten. De voorzitter krijgt bij zijn oproep dan ook onder meer de steun van politieplatform VMHP. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top