ACTUEEL

Tergooi toch vervolgd voor noodlottige val patiënte

Het Tergooi Ziekenhuis, met vestigingen in Hilversum en Blaricum, moet worden vervolgd voor de dood van een patiënte in april 2010. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. De vrouw maakte in de operatiekamer in Blaricum een fatale val.

De oudere vrouw was net geopereerd. Ze lag nog op de operatietafel en was onder narcose toen ze van de operatietafel af viel. Door de val van anderhalve meter kwam ze op haar hoofd terecht. Ze liep daarbij een fractuur en hersenbloeding op, waaraan ze overleed.

Aangifte

In augustus 2010 deed de familie van de vrouw al aangifte van moord dan wel doodslag. De officier van justitie wilde in eerste instantie niet vervolgen, maar daar hebben de nabestaanden met succes bezwaar tegen gemaakt. De vervolging geldt voor de Stichting Tergooi waar het ziekenhuis onder valt, niet voor de vijf medewerkers die bij de operatie waren betrokken.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) “zijn protocollen en afspraken in de operatiekamer niet nageleefd, is de patiëntveiligheid uit het oog verloren en heeft onoplettendheid fatale gevolgen gehad". Ook lijkt er volgens de IGZ op de operatiekamers in Blaricum sprake van een cultuur om snel te wisselen en gehaast zaken af te ronden teneinde productie te draaien: “Het veiligheidsdenken raakt zo op de achtergrond, met noodlottige gevolgen van dien."

In een verklaring laat Tergooi weten dat het ziekenhuis na het ongeluk verbetermaatregelen heeft getroffen en protocollen heeft aangescherpt. Zo liggen patiënten niet meer onbewaakt op de operatietafels.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top