ACTUEEL

CDA ziet geen rol NMa bij zorgfusies

Het CDA vindt dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) helemaal geen inspraak meer moet hebben in het al dan niet tot stand komen van fusies in de zorg.  Het CDA vindt Klink’s voorstel voor een zorgspecifieke fusietoets, waarin de rol van de NMa al is gereduceerd, niet ver genoeg gaan.

Zorgspecifieke fusietoets

In Klink's voorstel tot de zorgspecifieke fusietoets weegt het advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en van de MNa zwaarder. De inspectie let op de gevolgen voor de kwaliteit, terwijl de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als markttoezichthouder kijkt naar de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg. Pas wanneer de NZa en de IGZ geen belemmeringen zien, voert de NMa vanuit mededingingsperspectief een tweede toets uit. Een negatief oordeel in tweede instantie betekent dat de fusie alsnog niet doorgaat. Als de NMa geen bezwaren ziet, kan de fusie definitief doorgaan.

'Onthef NMa van fusietaak'

“Naar het oordeel van de CDA-fractie zijn dat prima voorstellen”, zegt Jan de Vries, woordvoerder zorg van de CDA-Tweede Kamerfractie, “maar onvoldoende om de problemen in de verhouding tussen de NZa en de NMa op te lossen. Daarom heeft de CDA-fractie deze week in het governancedebat aangekondigd met een initiatiefwetsvoorstel te komen, waarin de NMa van haar taak wordt ontheven. Zorgfusies kunnen dan alleen nog tot stand komen met toestemming van de Inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit. Zij hebben echt  verstand van zorg. En als de zorgaanbieders geleerd hebben van het verleden, behoeft er nooit meer een zorgfusie te worden afgekeurd.”

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

4 november 2009

Mededingingsrecht is een exclusieve europeesrechtelijke kwestie. De Nma is op dit recht geent. De NZa is op dit gebied ten onrechte bevoegd. Afspraken over de bovengeschiktheid zijn door het kabinet aan de eerste kamer toegezonden bij behandeling van het nieuwe stelsel. Strikt genomen zou de Nza moeten verdwijnen voor wat betreft het mededingingsrecht en zou de Nma gewoon zijn werk moeten doen. Vermoedelijk is het juridisch onmogelijk de Nma van zijn (europeesrechtelijke) bevoegdheden te ontdoen. Dat zou je ook niet zou moeten willen.

Top