HRM

‘Vermeend tekort bedrijfsartsen zwaar overtrokken’

De constatering dat er een groot tekort bestaat aan bedrijfsartsen i s zwaar overtrokken. Dat zegt Titus Kramer, directeur van Capability, één van de grootste verzuimspecialisten, en bestuurslid van de OVAL, de branche-organisatie van arbodiensten.

Kramer reageert met zijn commentaar op zorgen die de Tweede Kamer en minister Asscher uitten over het groeiende tekort aan bedrijfsartsen.  SP’er Paul Ulenbelt sprak zelfs van “dramatische tekorten” en zei dat zonder ingrijpen het beroep bedrijfsarts uitstervend is. Volgens Kramer kijken de critici teveel gekeken naar de traditionele manier van arbodienstverlening. “De bedrijfsarts hoeft tegenwoordig in steeds mindere mate aanwezig te zijn doordat de vorm van verzuim sterk verandert. Alleen al daardoor zijn er minder bedrijfsartsen nodig. Het beeld dat er een ernstig tekort is of dreigt, klopt niet.”

Verzuimmanager

Weliswaar neemt het verzuim toe, maar aan dit verzuim liggen niet zozeer ziekte als wel financiële problemen van werknemers ten grondslag. Uit eerder onderzoek van Capability bleek dat in één op de zes gevallen financiële problemen de onderliggende oorzaak van verzuim zijn. “Voor dat soort verzuim heb je helemaal geen bedrijfsarts nodig, maar een specialist op dit gebied onder leiding van een verzuimmanager”, aldus Kramer.

Daarnaast zorgt het groeiende aantal zzp’ers er voor dat er een minder groot beroep op de ‘klassieke’ arbodienst en daarmee de bedrijfsarts wordt gedaan. “Voor een zzp’er geldt: als je niet kunt werken, heb je geen geld”, stelt Kramer. “Om die reden zal een zzp’er minder verzuimen dan een werknemer in loondienst. We zien het in de cijfers en ook daarom is het overtrokken om te spreken over een tekort aan bedrijfsartsen.”

Onnodige inzet

“Daarnaast worden bedrijfsartsen nu vaak onnodig ingezet, omdat een groot deel van het bedrijfsleven denkt dat je een dokter nodig hebt om te beoordelen waarom iemand verzuimt”, aldus Kramer. "Dat kan beter gedaan worden door een professionele hbo-opgeleide verzuim-casemanager die onder verantwoordelijkheid van een bedrijfsarts werkt. Daarnaast hoeft een bedrijfsarts lang niet in alle gevallen de werknemers die zich ziekmelden ook fysiek te zien, de online bedrijfsarts biedt hier uitstekende oplossingen voor en bespaart daarmee tijd."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top