ACTUEEL

SHO geeft 10,5 miljoen euro uit aan ebolahulp

De 10,5 miljoen euro die de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) tegen ebola opleverde, is vooral besteed aan verbetering van de gezondheidszorg in Sierra Leone, zoals de aanleg van een isolatie-unit en beschermende pakken. Verder ging er geld naar voedselhulp en het uitdelen van hygiënepakketten.

Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties in een voorlopige rapportage over besteding van de actieweek Stop de ebolaramp! eind 2014. Al het geld is inmiddels besteed. De SHO is deze week in Sierra Leone om projecten, waar het geld aan is besteed, te bezoeken. Naast een isolatie-unit kreeg het ziekenhuis in Bo ook 250 nieuwe matrassen en werden er 150 verpleegkundigen getraind in infectiepreventie.

Meer dan 10.000 kinderen in de zwaar getroffen sloppenwijken in Freetown kregen lesmateriaal. Met Nederlands geld werden ook een bijdrages geleverd aan veilige begrafenissen. Zo ging er geld naar lijkzakken, trainingen van medewerkers. Zo werden bijvoorbeeld achthonderd getrainde begrafenismedewerkers ingezet die meer dan 36.000 veilige begrafenissen uitvoerden.

Voorlichting

Verder werd er ook geld uitgegeven aan zorg voor kinderen die een of beide ouders hebben verloren, versterken van onderwijs en aan voorlichting via radio en affiches.

Actievoorzitter Simone Filippini vanuit Bo zegt dat de crisis de mensen sterker heeft gemaakt. "Ze weten ze dat ze een crisis als deze te boven kunnen komen. Overal zijn plekken om handen te wassen. Duizenden medische mensen zijn nu opgeleid in infectiepreventie. Ziekenhuizen hebben nu elektriciteit en watervoorzieningen. Dat zijn de positieve kanten uit deze harde les." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top