ACTUEEL

Gros grieppatiënten kampt met Mexicaanse griep

Zo’n 95 procent van de mensen die zich bij de huisarts melden met griep heeft de Mexicaanse griep te pakken. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft dat dinsdag gezegd. De organisatie baseert zich op cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Opmars Mexicaanse griep

Volgens huisarts en woordvoerder Kees in 't Veld lijkt het H1N1-virus bezig aan een duidelijke opmars. Hij noemt het opvallend dat veel Mexicaanse grieppatiënten, naast gewone klachten als verkoudheid, hoesten en koorts, ook diarree hebben. Bij de meeste mensen nemen de klachten na twee, drie dagen af.

Verschuiving in publieke opinie

Directeur Infectieziekten van het RIVM Roel Coutinho stelt dat de ernst van de Mexicaanse griep nu tot Nederland door lijkt te dringen. Na de plotselinge dood van enkele kleine, gezonde kinderen ziet hij “een verschuiving in de publieke opinie.”Hij hoopt dat de bereidheid toeneemt bij mensen om zich te laten vaccineren. Volgens Coutinho zijn mensen die de Mexicaanse griep eerder dit jaar hebben gehad, minder vatbaar voor het virus. Zij hebben weerstand opgebouwd. Het probleem is, volgens hem, dat de meeste mensen niet weten of ze de Mexicaanse griep hebben gehad. De overheid is al snel na de eerste uitbraken gestopt met het vaststellen van de griep via laboratoriumtesten.

Griep in perspectief

Volgens In 't Veld is het belangrijk dat mensen het gevaar van de Mexicaanse griep in perspectief blijven zien. “Er vallen elk jaar doden door griep. Tot nu toe is het een gewone griepgolf.” (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top