ACTUEEL

Kamer maant Rouvoet tot spoed met jeugdzorg

Een fors deel van de Tweede Kamer wil  dat Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin niet tot begin volgend jaar wacht met het ontvouwen van zijn toekomstvisie op de jeugdzorg. Daarbij keren de regeringspartijen zich tegen een parlementair onderzoek. Dit zou alleen maar vertragend werken.

Oppositie pleit voor parlementair onderzoek

Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de begroting van het ministerie voor Jeugd en Gezin. De oppositie onder aanvoering van GroenLinks pleit voor een parlementair onderzoek, maar volgens de coalitie houdt dat alleen maar op. Zolang zo'n onderzoek bezig is, kan Rouvoet namelijk niets ondernemen om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. Rouvoet heeft al aangekondigd harde ingrepen niet uit te sluiten om de zorg te verbeteren.

CDA wil deze week visie Rouvoet

Het CDA wil deze week al van Rouvoet horen welke kant hij uit wil. De VVD wil niet tot begin volgend jaar wachten tot de minister met zijn visie komt. Ook de ChristenUnie vroeg de minister al voor de kerst met een reactie te komen op de kritische evaluatie van de jeugdzorg dat maandag verscheen.

Evaluatierapport jeugdzorg

Daarin staat dat van een samenhangend aanbod van jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en zorg voor licht verstandelijk gehandicapten geen sprake is. Jongeren kunnen nog steeds terecht op een plek voor de zorg die ze nodig hebben. De provincies die de jeugdzorg moeten uitvoeren, hebben er geen grip op, mede omdat de zorg uit verschillende potjes wordt betaald.

Parlementaire werkgroep

De PvdA wil ook geen parlementair onderzoek, omdat de oppositie nu al de conclusie heeft getrokken dat minister Rouvoet er niets van gebakken heeft. Volgens PvdA'er Jeroen Dijsselbloem krijgt zo'n onderzoek daardoor een zware politieke lading. Zelf kwam hij met een parlementaire werkgroep op de proppen. Deze zou zich moeten buigen over verdergaande vragen, waar de evaluatie die nu op tafel ligt niet aan toegekomen is.

Groeiende vraag jeugdzorg

De werkgroep zou kunnen bekijken waar de alsmaar groeiende vraag naar zorg voor jongeren aan toe te schrijven is. Ook zou het parlement zich kunnen buigen over de vraag waarom hulpverleners uit verschillende hoeken zo moeilijk met elkaar kunnen samenwerken. Ook het CDA voelt wel voor een parlementaire werkgroep. Deze hoeft de minister niet voor de voeten te lopen. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top