Finance

‘Vijfduizend Gelderlanders verliezen thuishulp’

Vijfduizend Gelderlanders zijn in 2015 hun huishoudelijke hulp kwijtgeraakt door de bezuinigingen in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland onder de 54 Gelderse gemeenten.

Onder de getroffen Gelderlanders zijn niet alleen mensen die geen uren meer toegewezen hebben gekregen, maar ook mensen die afhaken omdat ze een hogere eigen bijdrage moeten betalen. Deze eigen bijdrage kan oplopen tot 21 euro per uur. Omroep Gelderland constateert dat inwoners van 17 Gelderse gemeenten zelf alle kosten van de thuiszorg moeten betalen. Dit jaar kunnen ze daarvoor nog deels compensatie krijgen door extra geld van het Rijk.

Nog niet alle gemeenten kunnen volgens Omroep Gelderland aangeven hoeveel ze in het budget voor thuishulp hebben gesneden. Vijf gemeenten melden dat te veel aan thuiszorg hebben uitgegeven. Zeven zeggen dat ze de van overheidswege opgelegde bezuiniging hebben gehaald.

Streng

De strengste gemeente is volgens Omroep Geldeland Lochem. Daar heeft 70 procent van de mensen die dat eerst wel hadden, nu geen huishoudhulp meer. Dit resulteerde in 75 bezwaren en tien rechtszaken. Met dit laatste is Lochem ook koploper voor Montferland (5 rechtszaken). De rechter oordeelde telkens opnieuw dat de gemeente fout zat. Lochem denkt nu na over nieuw beleid. Lochem en andere gemeenten wachten op een uitspraak van de hoogste rechter hoe het verder moet met de thuiszorg.

Andere strenge gemeenten zijn volgens Omroep Gelderland Duiven (258 personen, oftewel 43 procent van het totale aantal ontvangers op 1 januari 2015),  Overbetuwe (278 mensen, 34 procent) en  Apeldoorn (783 mensen, 19 procent).

 

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top