ACTUEEL

Eurocommissaris gezondheid: verbied tabak in heel Europa

"Tabak is dodelijk. Elk jaar komen er 700.000 Europeanen om het leven als gevolg van roken. Dat is wetenschappelijk bewezen. Waarom wordt er dan nog tabak verkocht?" Dit zegt Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis van gezondheid en voedselveiligheid begin deze week tijdens een vraaggesprek in Amsterdam.

De Eurocommissaris is in Nederland voor een Europese conferentie over de verbetering van voedingsmiddelen. Die bijeenkomst vindt plaats in verband met het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Hoog op de agenda staan thema’s als obesitas, overgewicht en andere aan voeding gerelateerde ziekten.  

Andriukaitis: "De tabaksindustrie maakt een product dat haar consumenten doodt." Dat moet verboden worden, vindt hij. De Litouwse Eurocommissaris verwijst naar Ierland dat het gebruik van tabak vanaf 2025 wil verbieden. Zijn ideaal? "Hopelijk is het hele Europese continent in 2050 rookvrij." 

Gebrek aan samenwerking

Hij stoort zich aan het gebrek aan Europese samenwerking op dit gebied. Daardoor wordt er te weinig gedaan aan preventie van gezondheidsrisico’s, zoals de beperking van suiker en zout, stelt hij. Volgens Andriukaitis wordt er veel over gepraat, maar extra accijnzen om het gebruik terug te dringen worden er amper geheven. Dat komt vooral, doordat hierover geen unanimiteit bestaat binnen de Europese Commissie, en door de belangen van de industrie.

Lastiger is dat de lidstaten zelf niet meewerken, zegt Andriukaitis: "Binnen de Europese landen ontbreekt het op alle niveaus aan serieuze samenwerking. Dat is een mentaliteitskwestie." Andriukaitis is van mening dat niemand enige inmenging of coördinatie op deze gebieden wenst. "Dat is het grootste obstakel voor een betere samenwerking tussen de EU-lidstaten onderling." De plannen die er zijn, lopen bovendien vertraging op, omdat betrouwbare vergelijkbare gegevens ontbreken. Die data wensen de lidstaten op Europees niveau niet beschikbaar te stellen, blijkt uit de woorden van de Eurocommissaris.

Arts

De Litouwer Andriukaitis (1954) trad in 2014 aan als Eurocommissaris. Eerder was hij cardiochirurg, politicus en minister van gezondheid. Zelf heeft hij nooit gerookt, maar als voormalig arts kent hij de gevaren en gevolgen van dichtbij. Twee broers zijn overleden aan slokdarmkanker, vertelt hij.

De conferentie in het Marine-Etablissement nabij het Scheepvaartmuseum is uniek, omdat zowel de ministers van volksgezondheid als die van landbouw uit de Europese lidstaten samen met het bedrijfsleven stappen willen zetten om betere producten aan te bieden. (Door: Willem Wansink)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Tom Voeten

23 februari 2016

Mijn complimenten voor Andriukaitis, een nuchter voorstel met lef en doortastendheid. Wie de harde cijfers met betrekking tot tabaksslachtoffers serieus neemt kan moeilijk andere conclusies trekken.
Roken is een zware verslaving met veelal kankerverwekkende en dodelijke afloop. De tabaksindustrie is met wereldwijd 6.000.000 dodelijke slachtoffers/jaar de grootste moordindustrie aller tijden en laat hiermee de wapenindustrie ver achter zich.
Lobbyisten die argumenten gebruiken als "legaal product" en "vrijheid van lifestyle" verzoek ik in de spiegel te kijken om te zoeken naar een greintje moreel ethisch besef. Ook als liberaal kan ik me niet voorstellen dat er ook maar één roker is die vrijwillig kiest om verslaafd te raken met een trieste dodelijke afloop.
Daarnaast veroorzaakt roken in de nabijheid van anderen grote overlast en is een substantieel gezondheidsrisico voor anderen. Wie voor de "vrijheid" (verslaving... ) kiest om te roken zal in ieder geval ook de vrijheid van anderen moeten accepteren om gevrijwaard te blijven van hinderlijke ongezonde rook. Het zou een sociale norm moeten zijn om nooit te roken in de buurt van anderen.
Tenslotte veroorzaakt roken ook maatschappelijke schade, onlangs begroot op 2.000 euro per Nederlander per jaar (zie rapport www.eindspeltabak.nl). Vanuit het principe “De vervuiler betaald” zouden deze kosten (21 tot 43 miljard euro per jaar) door de tabaksindustrie moeten worden opgebracht. Het is bizar en ethisch volstrekt onacceptabel dat deze industrie miljarden verdient aan het leed van verslaafde rokers.
Clean Air Nederland, Tom Voeten

chiene vos

23 februari 2016

Voor meneer Tom Voeten van de huichelaarsclub Clean Air
Mijn complimenten voor Andriukaitis, een nuchter voorstel met lef en doortastendheid. Wie de harde cijfers met betrekking tot HOUTROOKSLACHTOFFERS serieus neemt kan moeilijk andere conclusies trekken. HOUT STOKEN is een zware verslaving met veelal kankerverwekkende en dodelijke afloop. De HOUTKACHELindustrie is met wereldwijd VELE MALEN MEER dan 6.000.000 dodelijke slachtoffers/jaar de grootste moordindustrie aller tijden en laat hiermee de sigaretten en wapenindustrie ver achter zich. HOUTROOKlobbyisten die argumenten gebruiken als "legaal product" en "vrijheid van lifestyle" verzoek ik in de spiegel te kijken om te zoeken naar een greintje moreel ethisch besef. Ook als liberaal kan ik me niet voorstellen dat er ook maar één HOUTSTOKER is die vrijwillig kiest om verslaafd te raken met een trieste dodelijke afloopVOOR HEMZELF EN ZIJN BUREN RONDOM HEM BINNEN EEN STRAAL VAN 600 METER . Daarnaast veroorzaakt HOUT STOKEN in de nabijheid van anderen grote overlast en is een substantieel gezondheidsrisico voor anderen. Wie voor de "vrijheid" (verslaving... ) kiest om HOUT TE STOKEN zal in ieder geval ook de vrijheid van anderen moeten accepteren om gevrijwaard te blijven van hinderlijke ongezonde HOUTROOK. Het zou een sociale norm moeten zijn om nooit HOUT TE STOKEN in de buurt van anderen. Tenslotte veroorzaakt HOUT STOKEN ook maatschappelijke schade, onlangs begroot op VELE MALEN MEER DAN 2.000 euro per Nederlander per jaar (zie rapport GGDgroningen.nl). Vanuit het principe “De vervuiler betaalT” zouden deze kosten ( meer dan 21 tot 43 miljard euro per jaar) door de HOUTKACHELindustrie moeten worden opgebracht. Het is bizar en ethisch volstrekt onacceptabel dat deze HOUTSTOOKINDUSTRIE miljarden verdient aan het leed van MENSEN DIE LIJDEN ONDER DE STOOKTERREUR VAN VERSLAAFDE STOKERS - See more at: rookoverlast. wordpress.com -verbied-HOUT STOKEN -in-heel-europa.

Ben

23 februari 2016

Kijk ook eens op http://www.houtrookoverlast.nl en www.houtrookvrij.nl

Rick Lindhout

24 februari 2016

Chiene Vos, ik ben telkens verbaasd over de reactieve vorm van actievoeren van de anti houtrooklobby. Als er iets naar buiten komt over het belang van tabaksbestrijding, wordt dat regelmatig gevolgd door een woedende reactie van jullie dat houtrook nog veel erger is. Zonder die stelling in twijfel te trekken, ik heb me nooit verdiept in de nadelige gevolgen van houtrook, vraag ik me af of het jullie dichter bij je doel brengt om telkens woedend op de anti tabakslobby te reageren? Niemand beweert daar toch dat uw pleidooi onzinnig is of zelfs dat uitstoot van houtrook niet nog veel erger is dan tabaksrook? Een en ander laat onverlet dat tabak met hand en tand bestreden moet worden. Net als uitstoot van schadelijke stoffen zoals houtrookgassen. Of CO2 uitstoot. Ik denk dat het inbrengen van een wedstrijdelement welk onheil het ergst is, de lobbies om ze aan te pakken alleen maar verzwakt. Laten we elkaar helpen en niet in elkaars kuiten hangen.

Top