Finance

Provincies geven minder uit na zorghervorming

De twaalf provincies geven dit jaar in totaal 6,1 miljard euro uit. Dat is bijna een miljard minder dan in 2013. Ze besteden vooral minder aan welzijn. Gemeenten hebben de jeugdzorg overgenomen en het Rijk is verantwoordelijk geworden voor de regionale omroepen. Beiden werden uit dat potje betaald.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat dinsdag. De dienst heeft de cijfers van provincies en waterschappen op een rijtje gezet. De uitgaven voor welzijn zijn gedaald van 1,8 miljard euro in 2013 naar 400 miljoen dit jaar. De uitgaven voor ruimte en economie zijn ook iets verminderd.

Daar staat tegenover dat de provincies meer geld uitgeven aan verkeer en vervoer. De uitgaven stijgen van ruim 2 miljard euro in 2013 naar bijna 3 miljard dit jaar. Vier provincies (Gelderland, Friesland, Noord-Brabant en Utrecht) zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totale bedrag.

Inkomsten

De belangrijkste inkomstenbronnen van de provincies zijn de bijdragen van het Rijk (2,2 miljard euro) en de motorrijtuigenbelasting (1,5 miljard).

Het CBS keek ook naar 22 waterschappen. Die geven de komende jaren 5 miljard euro uit. Daarvan is 2 miljard euro bestemd voor waterkeringen. Verder hebben de waterschappen bij elkaar 1,4 miljard euro over voor gemalen. Waterzuivering kost waarschijnlijk 1,3 miljard euro. De waterschappen verwachten dat ze dit jaar bijna 2,7 miljard euro aan belastingen krijgen, iets meer dan vorig jaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top