Finance

‘Weglopers kosten ziekenhuis tonnen’

Jaarlijks lopen tientallen mensen weg uit het ziekenhuis voordat ze zijn ontslagen. Dat meldt BNR. De kosten voor de ziekenhuizen bedragen volgens de nieuwszender 10.000 euro per weggelopen patiënt.

Gemiddeld neemt één op de tweeduizend patiënten voortijdig de benen uit het ziekenhuis, aldus BNR. Uit het UMC Utrecht liepen vorig jaar 22 mensen weg, het VUMC in Amsterdam telde er 19 en het Amsterdamse AMC had drie weglopers.
De redenen voor het wegloopgedrag zijn divers. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die extreem bang zijn voor een operatie of om mensen die psychisch in de war zijn. Ook komt het voor dat patiënten weglopen omdat ze thuis nodig denken te zijn.

Ziekenhuizen gaan niet altijd op zoek naar een weggelopen patiënt.  Tegenhouden is in strijd met de grondwet, meldt BNR met een verwijzing naar een richtlijn van het ministerie van VWS.

Het weglopen van patiënten kan ziekenhuizen op kosten jagen, bijvoorbeeld omdat de operatiekamer al is gereserveerd. Deze kosten kunnen op basis van het zogeheten no-show tarief wel worden verhaald op de patiënt.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top