ACTUEEL

Ruim 160 donoren melden zich bij ‘poepbank’

Ruim 160 mensen hebben zich in twee weken tijd aangemeld om hun poep te doneren bij de fecesbank, die op 9 februari werd geopend in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dit aantal groeit gestaag verder, maar voorlopig zijn er genoeg donoren, aldus arts-microbioloog Liz Terveer.

Terveer is als coördinator van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) blij met het hoge aantal aanmeldingen, ook al blijkt dat ongeveer 95 procent van de donoren niet geschikt is. “Toen het nieuws over de fecesbank naar buiten kwam, stroomden de aanmeldingen binnen”, zegt Terveer. “Maar via sommige kanalen, zoals het journaal, kreeg men te weinig informatie over de donoreisen.’’ Zo moeten donoren jonger zijn dan 50 jaar, over een goede gezondheid beschikken, in de buurt van Leiden wonen en een regelmatige stoelgang hebben.

Toch heeft Terveer inmiddels voldoende donoraanmeldingen binnen om voor de komende zes maanden een voorraad aan te leggen. Waarschijnlijk neemt op termijn de vraag toe, vermoedt ze. Vooralsnog worden alleen patiënten met bepaalde darmaandoeningen – zoals de darminfectie Clostridium difficile – behandeld met de gezonde ontlasting van donoren. In de toekomst kan deze methode wellicht ook worden ingezet bij andere aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en chronische ontsteking van de dikke darm (colitis ulcerosa). Hier moet nog wetenschappelijk onderzoek naar worden gedaan.

De NDFB is het resultaat van samenwerking met het AMC, VUMC, MCH-Bronovo, het Havenziekenhuis en onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en wordt ondersteund met een subsidie van wetenschapsfinancier ZonMw.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top