ACTUEEL

Kamerleden willen dat Schippers Belgische ‘pillenroute’ sluit

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat minister Schippers de illegale handel in slaap- en kalmeringsmiddelen via België aan gaat pakken. Uit een uitzending van Brandpunt (KRO-NCRV) blijkt hoe eenvoudig het is om bij onze Zuiderburen, buiten een huisarts om, aan de medicijnen te komen.

Naar schatting 150.000 Nederlanders zijn verslaafd aan deze middelen. In totaal gebruiken 1 miljoen Nederlanders slaap- en kalmeringsmiddelen. VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte noemt het zeer verontrustend dat er zoveel mensen in Nederland verslaafd zijn aan middelen die zo makkelijk te verkrijgen zijn.

Normaal gesproken worden slaap- en kalmeringsmiddelen slechts voor korte tijd (enkele weken) voorgeschreven en bouwen de patiënten het gebruik vervolgens af. Dit blijkt in de praktijk lang niet altijd het geval waardoor een deel van de gebruikers verslaafd raakt.

Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA) en Arno Rutte (VVD) willen daarom dat minister Schippers, die tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie geneesmiddelenbeleid tot haar speerpunt heeft gemaakt, met haar Belgische collega gaat proberen om deze zogenoemde ‘België-route’ te sluiten. Ook zou de internet- en straathandel moeten worden aangepakt.

De VVD wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek doet naar de wijze van voorschrijven door huisartsen en hoe het komt dat patiënten niet worden geholpen bij het afbouwen of afkicken van de pillen. Dit zouden huisartsen volgens de regels van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) wel moeten doen.

Brandpunt-verslaggever Aart Zeeman toont vanavond in de uitzending hoe gemakkelijk het is om aan de medicatie te komen. Hij kreeg met hetzelfde vervalste recept bij maar liefst drie verschillende Belgische apotheken de pillen mee. Hij bestelde ook het meest voorgeschreven middel, Oxazepam, via het internet en sprak af met een dealer. Dit alles buiten de bemoeienis van een huisarts om.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

23 februari 2016

Vertederende symbool luidruchtigheid . Intussen verrijken wij de wereld met circa € 40-80 Miljard ! aan biologische en synthetische drugs. En een onafzienbare rij vrachtwagens met in antibiotica gedoopte halflevende dieren.

Top