ACTUEEL

'Ophouden met vechten en goede zorg leveren'

Werkgevers in de thuiszorg zouden eens wat vaker naar hun klanten moeten kijken, de mensen die zorg nodig hebben, in plaats van continu te ruziën met elkaar. Dat zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie NPCF.

Ze reageert daarmee op uitlatingen van werkgeversorganisatie BTN. De branchevereniging dreigt naar de rechter te stappen als thuiszorgorganisatie Buurtzorg activiteiten van het bijna failliete TSN overneemt, en daarvoor 5 miljoen euro subsidie wil uit een speciaal zorgpotje. Maar volgens BTN is dit verboden staatssteun.

"Laat ze nu eens over hun eigen schaduw heen stappen en samen kijken hoe de zorg voor de 40.000 cliënten van TSN goed kan worden geregeld. Het gaat hier om kwetsbare mensen, die langer zelfstandig thuis blijven wonen. Maar die daarbij wat ondersteuning nodig hebben. Dat moet de eerste prioriteit zijn van iedereen in die sector'', aldus Veldman.

Buurtzorg wil de activiteiten van TSN overnemen en is daarover in gesprek met een groot aantal gemeenten. Als alle gemeenten meedoen denkt Buurtzorg dat het vierduizend van de achtduizend werknemers van TSN kan overnemen. Het is nog onduidelijk hoeveel van de veertigduizend klanten van TSN in dat geval hun zorg houden. Gemeenten hebben tot woensdag de tijd om te beslissen of ze met Buurtzorg in zee willen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

23 februari 2016

Waar bemoeit de club van oud Kamervoorzitter Verbeet zich mee? Iedereen heeft het recht om naar de rechter te stappen! De Patiëntenfederatie NPCF kan zich beter bekommeren om al die ouderen die naar de rechter lopen omdat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Waarvan akte!

Cora Postema

24 februari 2016

Ik ben het helemaal met Dianda eens. We hebben niets aan juridische procedures omdat (belemmerende) regeltjes niet zouden zijn gevolgd. We hebben behoefte aan continuïteit van hulp voor hen die dat nodig hebben. Hulp zonder overbodige regels en bureaucratie (die wél geld kosten maar waar mensen niet mee geholpen worden). Dat Jos de Blok met zijn actie alle bestaande tradities doorbreekt is hard nodig om tot een betere zorg te komen. Het emanciperende effect van de manier van werken van Buurtzorg doet medewerkers goed. Het draagt bij aan zelfvertrouwen, eigen verantwoordelijkheid nemen. Dit gun ik ook medewerkers in huishoudelijke hulp. We hebben daar als maatschappij belang bij. Mensen met gevoel van eigenwaarde worden vast minder gauw ziek. Dus jongens.... stop met vechten en laat de meisjes hun werk doen tegen een fatsoenlijke betaling!

Top