Finance

Tuberculosemedicijn niet voor arme patiënten

Een nieuw en goed werkzaam middel tegen tuberculose is niet beschikbaar in de landen waar de ziekte het meest voorkomt. De fabrikant heeft het middel niet geregistreerd in die meestal arme landen, zo meldt de NOS.

Volgens Artsen zonder Grenzen, is de prijs van het middel Delamanid van de Japanse farmaceut Otsuka ook veel te hoog. Een behandeling van zes maanden kost in arme landen ongeveer 1550 euro. Daarnaast moeten patiënten nog een aantal andere medicijnen nemen die samen tussen de 900 en 4100 euro kosten.

Tot nu toe is Delamanid geregistreerd in Duitsland, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk, waar de ziekte relatief weinig voorkomt. Daardoor hebben er nog maar 180 patiënten van geprofiteerd. Dit terwijl in 2014 naar schatting 9,6 miljoen mensen tuberculose kregen, onder wie een miljoen kinderen. Anderhalf miljoen mensen stierven aan de ziekte, onder wie 140 duizend kinderen. 95 procent van de doden door tuberculose valt in arme landen.

Artsen zonder Grenzen roept Otsuka op het middel te registeren in de landen waar het echt nodig is en de prijs te verlagen tot 450 euro per behandeling, aldus de NOS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top