ACTUEEL

Ruim 15.000 prikongelukken per jaar

In Nederland komen per jaar minstens 15.000 prikongelukken voor. De meeste accidenten hebben plaats in de gezondheidszorg. Er moet landelijk meer aandacht komen voor deze ongelukken, die voor overdracht van ernstige infectieziekten als hepatitis B en C en hiv kunnen zorgen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat epidemioloog Paul van Wijk heeft gedaan. Van Wijk was tot april van dit jaar projectleider van hetNationaal Hepatitis Centrum in Amersfoort. Deze maand promoveert hij aan deRadboud Universiteit in Nijmegen op zijn onderzoek naar het voorkomen van prikaccidenten, de verzamelnaam voor prik-, snij-, bijt- en spatongelukken.

Landelijk meldpunt prikaccidenten

Van Wijk pleit voor een centraal landelijk meldpunt waar alleprikaccidenten worden gemeld. Er bestaan regionale meldpunten en die blijken in de praktijk goed te voldoen. Als de cijfers ook landelijk worden geregistreerd, kunnen er betere preventiemaatregelen worden genomen.

Schade voorkomen

Om prikongelukken en gevolgschade te voorkomen, moeten werkgevers extra aangespoord worden om in hun instelling te zorgen voor een goede afhandeling van incidenten. Ze moeten daarbij zorgen voor hepatitis B-vaccinaties op de werkplek en voor veilige materialen om mee te werken. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top