ACTUEEL

Antibioticaverbruik op intensive care kan omlaag

De duur van de antibioticabehandeling kan vaak korter bij patiënten op de intensive care. Dit blijkt uit een studie op vijftien intensive care-afdelingen in Nederland.

De uitkomt is goed nieuws vanwege het toenemende probleem van antibioticaresistentie, volgens het VUmc. Het terugdringen van het gebruik van antibiotica kan hierbij helpen. De studie is het initiatief van onderzoekers van de intensive care-afdelingen van het VUmc, UMC Utrecht, St.Elisabeth Ziekenhuis Tilburg en UMCG. Een artikel over dit onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift 'The Lancet Infectious Diseases'.

Gedurende vijf jaar werden ruim 1500 patiënten op de IC door loting verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg de 'normale' antibioticaduur, bij de andere groep werd de behandeling met antibiotica aangevuld met het meten van procalcitonine in het bloed. Procalcitonine is een stof die wordt aangemaakt door het lichaam als er sprake is van een bacteriële infectie of bloedvergiftiging. Procalcitoninewaarden blijven hoog wanneer de infectie niet adequaat wordt behandeld en dalen wanneer het juiste antibioticum is voorgeschreven.

Elke dag werd in deze groep de procalcitoninewaarde bepaald in het bloed. Wanneer deze marker was gedaald onder een kritische waarde werd gekeken of de patiënt stabiel genoeg was om de antibiotica te stoppen. Uiteindelijk bleek dat deze groep gemiddeld bijna twee dagen korter behandeld kon worden met antibiotica. Daarnaast waren er minder sterfgevallen in de eerste 28 dagen na start van de behandeling. De onderzoekers denken dat de overlevingswinst te maken heeft met het eerder verkrijgen van meer zekerheid of de juiste antibiotische behandeling is ingezet of dat aan andere oorzaken dan een bacteriële infectie moet worden gedacht.

Ziekste patiënten

"Gezien de huidige toename van antibioticaresistentie is het belangrijk om te weten dat juist bij de ziekste patiënten die opgenomen zijn op een Intensive Care langer behandelen met antibiotica niet altijd beter is", stelt het VUmc. Nader onderzoek is nodig om te bepalen voor welke patiënten een kortere antibioticakuur mogelijk is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top