HRM

Kans op agressie grootst in zorgsector

Kans op agressie grootst in zorgsector

De gezondheidszorg is een van de sectoren waarin zowel agressie door collega’s als door derden veel voorkomt. Agressie binnen de organisatie heeft echter de grootste impact. Dat blijkt uit het rapport 'Agressie op het werk 2014', gepubliceerd door TNO in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Dit blijkt uit het rapport 'Agressie op het werk 2014', gepubliceerd door TNO in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Over alle sectoren van de arbeidsmarkt genomen, zijn jaarlijks zo’n 1,6 miljoen werknemers slachtoffer van agressie door mensen van buiten de organisatie en 1,1 miljoen werknemers slachtoffer van agressie door collega’s of leidinggevenden.  In de periode van 2007 tot 2014 is het aantal slachtoffers van externe en interne agressie nagenoeg gelijk gebleven.

De kans op confrontatie met externe agressie is het grootst in de gezondheidszorg en verpleging, waar ongeveer de helft van de werknemers in 2014 met een vorm van agressie door derden in aanraking kwam.

Kosten

Agressie kost de samenleving in totaal ieder jaar 2,3 miljard euro aan verzuimkosten, aldus het rapport. Interne agressie heeft volgens de onderzoeker meer negatieve gevolgen te hebben dan externe agressie. Agressie binnen de organisatie leidt volgens de onderzoekers tot meer burn-outklachten, meer verzuim, een slechtere algemene gezondheid, verminderde werktevredenheid, een sterkere verloopintentie en een verlaagde inzetbaarheid. Dit vertaalt zich ook in de kosten, aldus onderzoekers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top