ACTUEEL

Tweede Kamer: ‘Haal pgb weg bij SVB’

De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet langer meer verantwoordelijk moet zijn voor de pgb’s. De VVD vindt nu ook dat de SVB de verantwoordelijkheid voor controle en uitbetaling moet afstaan.

De Kamer zal in een debat staatssecretaris Martin van Rijn vragen de chaos rondom de pgb’s zo snel mogelijk op te lossen, zo schrijft het AD op 7 maart. Doormodderen met de SVB is geen optie, zo vinden de meeste partijen. Omdat coalitiepartijen VVD en PvdA dat nu ook vinden, is er een ruime kamermeerderheid voor veranderingen in de pgb-uitvoering.

Rvb

Sinds de SVB de persoonsgebonden budgetten uitbetaalt en controleert, regent het klachten. Zorgverleners kregen geen of te weinig geld en hulpbehoevenden kwamen in de problemen. De fouten hebben onder andere te maken met een gebrekkig computersysteem. In april werd er een rvb-lid aangesteld om de problemen op te lossen. In januari stapte de voorzitter van de raad van bestuur op. De kamer heeft nu geen vertrouwen meer in de SVB.

Toekomstbestendig

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zal Van Rijn in het Kamerdebat over de SVB vragen om nog voor de zomer met alternatieven te komen. “De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken. We moeten echt naar een toekomstbestendig systeem toe, en dat hoeft niet meer bij de SVB gehuisvest te zijn”, aldus de VVD'er. Ook Otwin van Dijk van coalitiepartner PvdA wil dat zijn partijgenoot Van Rijk gaat kijken naar andere mogelijkheden voor uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten. “PGB-houders moeten gewoon netjes en op tijd worden uitbetaald. De organisatie die dat het beste kan uitvoeren, moet wat de PvdA betreft dus ook de uitbetaling op zich nemen. Daarom vragen wij de staatssecretaris daar onderzoek naar te doen, waarbij ook alternatieven voor de SVB worden meegenomen.”

Het alternatief voor de SVB zou bij de gemeenten kunnen liggen, of bij regionale zorgkantoren. Het persoonsgebonden budget zal niet verdwijnen, voorspellen de politieke partijen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

7 maart 2016

Misschien eerst eens een ouderwetse analyse maken over wat goed en minder ging bij de svb.
De toets van de rechtmatigheid van alle in en met name uitgaande geldstromen is verre van compleet en betrouwbaar.
Het draait nu ruim een jaar , nadat het met stoom en heet water door de politiek van alles over de schutting geworpen heeft gekregen.
Een voorzitter RvB is geofferd door actieve inzet van een staatssecretaris , waarom en onder welke condities blijft onduidelijk.
Rapportages blijven in de kooi van de postduif liggen en de zo actief gestarte tweede kamer lijkt het niet meer te interesseren, terwijl dit toch iets groter is dan het bonnetje van Mr. Teeven. ( en ook aanzienlijk kostbaarder)
Misschien dat de rijksaccountantdienst maar eens eigenstandig moet gaan optreden. Nog beter de algemene Rekenkamer .
Nu een derde partij verantwoordelijk maken en weer met behulp fan honderden uitzendkrachten operationeel gaan maken helpt de zorgvrager en haar ondersteuner niet veel verder.
Wijsheid.

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

8 maart 2016

Zeer eens Rob!

Als je niet onderzoekt wat er echt aan de hand is en waarom, laat je enerzijds de problemen in stand (als die er inderdaad blijken te zijn) en tuig je een nieuw risico op, omdat je niet leerde van je vorige ervaring, dus niet weet hoe het daar dan beter kan gaan.

Dat is pas gooien met gemeenschapsgeld!

Top