ACTUEEL

Van Rijn zoekt alternatieven voor SVB

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat op zoek naar andere manieren om het zorggeld van het persoonsgebonden budget (pgb) uit te betalen.

Sinds 2015 is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de uitbetaling van het pgb waarmee chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg kunnen inkopen. Maar sindsdien regende het klachten van zorgverleners die hun geld niet of te laat kregen. De Tweede Kamer wil nu dat het roer omgaat. Na kritiek van deskundigen dat de uitbetaling van het pgb geen succes kan worden omdat het computersysteem van de SVB hier niet geschikt voor is, vinden ook de regeringspartijen VVD en PvdA dat deze taak bij de SVB kan worden weggehaald. Oppositiepartijen vroegen daar al eerder om.

Nog voor de zomer willen de partijen alternatieven voor de SVB zien. In debat met de Kamer beloofde Van Rijn dinsdagavond dat hij aan de slag gaat. De bewindsman wil alle mogelijkheden op een rijtje zetten. Daarbij kijkt hij ook naar mogelijke verbeteringen bij de SVB. Net als zijn collega Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft hij er nog steeds vertrouwen in dat de SVB deze taak aankan. Van Rijn wees erop dat het pgb-systeem ingewikkeld is en blijft, omdat het over veel schijven gaat. "In welk model je ook zit, je blijft bezig met verschillende spelers." Hij wil wil in de nieuwe opzet, net als de Kamer, veel rekening houden met de mensen die een pgb hebben.

Omdat het enige tijd duurt voordat een ander manier van uitbetalen een feit zal zijn, zal er in 2016 "knetterhard" moeten worden gewerkt aan verbeteringen van het huidige systeem, aldus Van Rijn. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Alessi

9 maart 2016

Het gaat inderdaad over veel schijven. Den Haag wil en moet aan alle kanten bezuinigen en ondertussen stelt het erg veel eisen op meerdere niveaus. Laat de uitbetaling van de pgb over aan de gemeenten. De gemeente was/is toch de partij die het dichts bij zijn inwoner staat? Nou Den Haag laat het dan ook aan de gemeenten over!

Gert Eldering

11 maart 2016

Het systeem voor uitbetaling van het pgb moest razendsnel worden ontwikkeld. Tijdens de ontwikkeling moesten veel wijzigingen worden doorgevoerd. Dan loop je bewust grote risico’s. In zulke systemen worden ook vaak beslissingsregels ingebouwd. Wanneer die regels niet volstrekt helder zijn en niet zijn ontdaan van tegenstrijdigheden of lacunes is het voorspelbaar dat zo’n systeem niet meteen voldoet.

Ik neem aan dat bij de SVB de mensen even slim zijn als de rest van de Nederlanders. Als het systeem in de handen van de SVB niet werkt, werkt het ergens anders ook niet. De mensen die er nu mee werken, moeten de nukken van het systeem nu wel kennen en weten hoe ze die moeten omzeilen. Als een nieuw systeem wordt gebouwd, kan je dat even goed in de handen van de SVB leggen, als in de handen van een andere organisatie. Het bestaande systeem door de gemeenten laten uitvoeren, vergt alleen maar een nieuwe opleidingsinspanning en kleinere gemeenten hebben niet altijd de benodigde specialisten in huis.

Kortom: ik zou niet snel kiezen voor een andere uitvoerder dan de SVB en een goede afweging maken of je moet kiezen voor een nieuw, goed doordacht systeem of dat het bestaande systeem kan worden “opgelapt”. Maar dat is van afstand moeilijk te beoordelen.
P.S. Ik heb geen enkele relatie met de SVB (anders dan mijn AOW); wel heb ik meer dan 40 jaar ICT-ervaring.

Marcel

13 maart 2016

Het grootste probleem met wisselen naar een ander organisatie is dat alle zorg omschrijving en contracten die met de SVB over de hulpverlener overnieuw moet worden gemaakt. Deze kosten mag je niet uit je PGB betalen en dat moet je dus uit eigen zak doen. Stichting Mee die je daarbij ondersteunen moet is geen vertrouwen door de cliënten doordat ze niet de zaak voor de cliënt vertegenwoordigen en niet onpartijdig zijn. Kortweg onbetrouwbaar.

carla

14 maart 2016

Gewoon terug naar zoals het was meneer van Rijn ! De vreselijk grote fraude van toen bedroeg wel 0.06% van het hele budget. Echt iets om alles voor om te gooien en miljoenen aan te spenderen om dát te voorkómen !

Top