ACTUEEL

'Horrortandarts' Mark van N. erkent schuld

Op de eerste dag van het proces tegen de Nederlandse 'horrortandarts' Mark van N. heeft de beklaagde volgens Franse media erkend verantwoordelijk te zijn voor wat hem ten laste wordt gelegd. De 51-jarige Van N. wordt in de Franse stad Nevers onder meer beschuldigd van verminking en van oplichting van patiënten en gezondheidsverzekeringen. Tussen 2008 en 2012 zou hij in zijn praktijk in Château-Chinon 120 mensen door zijn 'behandelingen' hebben verminkt.

Het proces gaat naar verwachting tien dagen duren. De 51-jarige Van N. erkende dinsdag dat hij verantwoordelijk is. Hij zei dat hij destijds niet meer in anderen geïnteresseerd was. Van N. zei dat hij zich veel van de gevallen die nu in de aanklacht worden opgevoerd, niet herinnert.

Van N. vestigde zich na te zijn geworven door regionale autoriteiten in de tandartsloze streek waar mensen gewend waren meer dan 20 kilometer met de auto te moeten rijden om naar een tandarts te gaan. De praktijk van van N, werd dan ook verwelkomd.

Illegale praktijken

Vijf jaar geleden begonnen echter klachten over illegale praktijken van de tandarts te komen. Zo werd er bijvoorbeeld een patiënt urenlang volkomen verdoofd, bij een patiënt zijn acht tanden tegelijk getrokken en anderen keerden huiswaarts met een beschadigd gebit of ontstekingen. Een aantal slachtoffers heeft aan de verkeerd toegepaste verdovingen verlammingsverschijnselen overgehouden.

Toen zijn praktijken door klagende patiënten aan het licht kwamen, vluchtte hij in 2013 na een verhoor door de Franse politie naar Canada. Maar hij is uiteindelijk via Nederland weer terug in Frankrijk beland. Hij kan tien jaar cel krijgen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top