ACTUEEL

Externe commissie onderzoekt cultuur kno-afdeling UMC Utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een externe commissie ingeschakeld bij het onderzoek naar mogelijke misstanden op de kno-afdeling van het UMC Utrecht. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister spreekt van een ‘uitzonderlijke’ stap. De inspectie heeft sinds november 2015 meerdere onaangekondigde bezoeken gebracht aan het ziekenhuis om de kwaliteit van de zorg en patiëntveiligheid te toetsen. Ook heeft de IGZ regelmatig bestuurlijke gesprekken met de raad van bestuur van het UMC Utrecht om de bevindingen van de inspectie en de vorderingen die het ziekenhuis van de inspectie moet maken te bespreken. In deze gesprekken toetst de inspectie ook of de raad van bestuur haar verantwoordelijkheid in voldoende mate neemt.

Ondanks deze inspanningen acht de inspectie aanvullende expertise gewenst. De externe commissie gaat vooral kijken naar de aspecten cultuur en leiderschap als randvoorwaarden voor goede zorg. De inspectie verwacht het onderzoek In Utrecht, inclusief de bevindingen van de externe commissie, in de zomer af te ronden.

Incidenten

De kno-afdeling van UMC Utrecht kwam eerder dit jaar in het nieuws na twee fatale incidenten die niet werden gemeld aan de inspectie. Tv-programma Zembla berichtte over de incidenten en legde een verband met de vermeende angstcultuur op de afdeling. Begin maart meldde Zembla daarnaast dat bij zeker vijf dove kinderen een implantaat niet goed werd geplaatst. Het UMC mocht die operaties niet uitvoeren en is daar inmiddels door de inspectie op gewezen, aldus Schippers. Een deel van de mislukte operaties is overgedaan in het Rotterdamse MC Erasmus.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top