Finance

Zutphen besteedt huishoudelijke hulp versneld opnieuw aan

De gemeente Zutphen gaat de huishoudelijke hulp via een versnelde procedure opnieuw aanbesteden. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. De huidige contracten met thuiszorgorganisaties worden hierdoor voortijdig beëindigd. Aanleiding is de situatie rond TSN Thuiszorg, dat op het punt van omvallen staat, schrijft dagblad De Stentor.

Anders dan veel andere gemeenten kreeg Zutphen geen bod van Buurtzorg Nederland om  de taken van TSN over te nemen. Buurtzorg vindt het uurtarief dat Zutphen hanteert te laag.

"Om de continuïteit van huishoudelijke hulp te kunnen waarborgen, moesten we wel her-aanbesteden”, zegt de Zutphense wethouder Patricia Withagen (GroenLinks) in De Stentor. "Dit omdat ook de andere aanbieders de 110 Zutphense cliënten van TSN niet voor het huidige uurtarief willen overnemen."

De gemeente gaat nu een vast uurtarief van 21,75 euro hanteren. Dat is hoger dan het huidige tarief van 19,22 euro. Daardoor gaat de huishoudelijke hulp de gemeente ook meer kosten. Voor de nieuwe aanbestedingsperiode (die tot maart 2017 zal lopen) worden de extra kosten geschat op ruim een ton.

Zowel de huidige thuiszorgaanbieders als ook nieuwe aanbieders hebben zich gemeld voor de nieuwe aanbesteding. Buurtzorg is bij de her-aanbesteding alsnog welkom. Buurtzorg vraagt echter aan gemeenten waar het aan de slag wil gaan 50.000 euro om werknemers om te scholen. Zutphen is niet van plan om dat te betalen, aldus Withagen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top