ACTUEEL

Gemeenten en Rijk sluiten deal om zorgvraag centraal te stellen

Wie bij de gemeente aanklopt voor zorg moet één contactpersoon krijgen en de betrokken hulpverleners en ondersteunende instanties moeten samenwerken. Vijf grote gemeenten en drie ministeries hebben donderdag een overeenkomst getekend om zo’n integrale aanpak te bevorderen.

In de zogeheten City Deal gaan de gemeenten Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad een  samenwerking aan met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Volksgezondheid. Dit moet leiden tot nieuwe manieren van ondersteuning voor kwetsbare gezinnen, met meerdere problemen, zoals verstandelijke of lichamelijke beperkingen, werkloosheid, armoede, schulden en opvoedings- of psychische problemen.

Grenzen opzoeken

Sociale wijkteams in de vijf gemeenten werken sinds een paar jaar al steeds meer met één hulpverlener in een huishouden die op alle gebieden begeleiding biedt. Rond de zomer komen de vijf gemeenten met een rapportage over zo’n honderd praktijkvoorbeelden van deze sociale wijkteams.

De City Deal Inclusieve Stad wordt gesloten in het kader van de Agenda Stad. Dat is een samenwerkingsverband tussen Rijk, steden en andere relevante partijen om groei, innovatie en leefbaarheid van steden te versterken.

Om te bekijken wat echte oplossingen zijn voor mensen mogen de grenzen van regelgeving worden opgezocht, zo is te lezen op de website van het Rijk.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

carla

14 maart 2016

Eén contactpersoon ? Die moet dan wel klikken met het gezin/de cliënt waar het om gaat ! Ik ken gezinnen die nu al hun vijfde consulent over de vloer hebben: waar blijft de privacy ? waar blijft het vertrouwen in de werkwijze van de gemeente op deze manier ? Wat als deze persoon zich een mening vormt die niet reëel is en het gezin benadeelt ? Eén persoon prima, maar dan wel iemand die het gezin zelf uitkiest en niet andersom, daarbij moet men een andere contactpersoon aan kunnen vragen indien de gelinkte persoon niet voldoet cq klikt met de zorgvrager.

Top