ACTUEEL

NPCF: gesprek met arts opnemen prima, maar niet stiekem

Het gesprek met een arts opnemen is "een goed idee", maar voor de vertrouwensrelatie is het goed om dit van tevoren te bespreken. "Dat is wel zo netjes. En het is ook beter voor de verstandhouding", zegt Dianda Veldman van Patiëntenfederatie NPCF in reactie op opmerkingen van minister Schippers (Volksgezondheid) hierover.

Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert patiënten hun gesprekken met de dokter op te nemen. Dan kunnen ze later nog eens luisteren wat de dokter allemaal heeft gezegd. "Vooral wanneer het een emotioneel beladen gesprek is, is de kans groot dat de patiënt niet alles onthoudt. Daarom kan het opnemen van een gesprek de patiënt helpen om zijn gedachten op een rij te zetten en een besluit te nemen", schrijft ze aan de Tweede Kamer.

NPCF-voorzitter Veldman wijst er op dat patiënten ook iemand kunnen meenemen naar een gesprek met de dokter. "Soms ben je zelf te emotioneel. Dan is het goed om iemand naast je te hebben zitten die wat meer afstand neemt."

Minister Schippers schrijft de Kamer dat patiënten niet hoeven te melden dat ze een gesprek willen opnemen. "Het is niet verplicht, maar wel fatsoenlijk dat de patiënt zijn arts meldt dat hij het gesprek opneemt en dat hij de arts om toestemming vraagt." Mocht de arts bezwaren hebben tegen opname van het gesprek, dan kan de patiënt altijd vragen of de arts zijn advies op papier zet.

"Het gaat er ons om dat de patiënt ook later nog eens kan horen of lezen wat er allemaal tijdens het gesprek is gezegd", zegt Veldman. "Ik ben blij dat de minister deze stap nu heeft gezet. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat arts en patiënt samen beslissen wat er kan en moet gebeuren."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

11 maart 2016

De NPCF is een club waar patienten geen lid van zijn en of kunnen worden. Ex Kamervoorzitter Verbeet is de baas van dit clubje. Het clubje wordt dik gesubsidieerd door de overheid. Het clubje praat zoals de minsiter praat, want wiens brood men eet, wiens woord men spreekt...

Top