ACTUEEL

SER-advies: maak jongeren wegwijs in zorg

Eén hulpverlener moet een jongere die zorg nodig heeft,  wegwijs maken in de grote hoeveelheid regelingen en voorzieningen waar hij aanspraak op kan maken. Jongeren moeten een handje geholpen worden om de juiste zorgverlener te vinden. Dat staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin, dat vrijdag is verschenen.

Evaluatie jeugdzorg: kritiek op organisatie daarvan

De SER adviseert daarnaast  dat voor een jongere met problemen maar een keer beoordeeld  zou moet worden op welke hulp hij recht heeft. Nu werken verschillende hulpverleners langs elkaar heen en moet een jongere steeds opnieuw uitleggen waar hij mee zit. Uit een evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg bleek eerder deze week ook al dat jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en hulp voor licht verstandelijk gehandicapten te veel los van elkaar staan.

Passende hulp

Het is belangrijk dat jongeren die zichzelf niet kunnen redden, hulp krijgen die bij ze past, vindt de SER. Anders dreigen ze geen baan te krijgen en altijd afhankelijk te zijn van een uitkering. Het gaat om kinderen en jongeren tot 27 jaar die autistisch zijn of ADHD hebben, maar ook om jonge mensen met psychische problemen, gedragsstoornissen, een drugsverslaving of hoge schulden.

Sneller zorg aan jongeren

In het advies staat ook dat jongeren sneller hulp moeten krijgen om te voorkomen dat hun problemen nog groter worden. Daarom zou Rouvoet ook moeten kijken of binnen gezinnen de kinderen beter geholpen kunnen worden. Dit scheelt ook weer werk voor dure hulpverleners.

Rouvoet gebruikt SER-advies

Dit sluit aan bij de lijn die de minister en de Tweede Kamer al hebben ingezet. Rouvoet gebruikt onder meer het SER-advies om te bedenken welke kant het op moet met de jeugdzorg. Begin volgend jaar laat hij weten wat zijn conclusies zijn. (ANP)

>> Skipr 1 jaar Event 10 december <<

Skipr bestaat op 10 december 1 jaar en viert dit met een bijzonder evenement in de Orangerie in Den Bosch. Meer informatie en het programma vindt u hier. Of meldt u direct aan voor het Skipr 1 jaar Event.

Skipr daily brengt u dagelijks voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. U kunt deze e-mailnieuwsbrief personaliseren door de voor u interessante rubrieken te kiezen. Abonneer u op de Skipr daily. Daarnaast brengt de Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top