ACTUEEL

Acht jaar cel geëist tegen 'horrortandarts'

De openbaar aanklager in het Franse Nevers heeft maandag acht jaar cel geëist tegen de Nederlandse tandarts Mark van N. Van N. wordt er onder meer van beschuldigd ruim honderd patiënten te hebben opgelicht en/of verminkt in de jaren 2008-2012.

Procureur Lucile Jaillon-Bru beklemtoonde maandag volgens Franse media dat alleen al het zonder noodzaak trekken van een gezonde tand door het strafrecht als verminking wordt beschouwd. Maar veel behandelingen van deze tandarts hadden veel ernstigere gevolgen, zoals blijvende verlammingsverschijnselen door verkeerde verdoving.

Volgens Jaillon-Bru is er geen enkele verzachtende omstandigheid die de verantwoordelijkheid van Van N. vermindert. Hij zou zijn vak nooit meer mogen uitoefenen.

De arts vestigde zich in 2008 in Château-Chinon in een Bourgondische regio waar een nijpend tekort aan tandartsen heerste. Van N. bleek een ramp voor zijn patiënten, van wie er meer dan honderd in het proces worden opgevoerd. Maar volgens Jaillon-Bru vormen zij slechts het topje van de ijsberg.

Klachtenregen

Van N. vluchtte in 2013 naar Canada, na door de politie te zijn verhoord over de klachtenregen van patiënten. Hij werd daar in 2014 aangehouden. Hij is na uitzetting naar Nederland aan Frankrijk uitgeleverd.

De 51-jarige Van N. erkende op de eerste zittingsdag verantwoordelijk te zijn. Hij zei dat hij destijds niet meer in anderen geïnteresseerd was en dat hij zich veel gevallen uit de aanklacht niet herinnert. Het proces is afgelopen dinsdag begonnen en wordt volgens de Franse regionale omroep France3 Bourgogne maandag afgerond. Het is niet bekend wanneer de uitspraak volgt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top