ACTUEEL

Bussemaker zinspeelt op overname HWWzorg

De Haagse Wijk Woonzorg (HWWzorg) en Thuiszorg Groningen zijn ‘nadrukkelijk’ bedoeld als tijdelijke constructies en staan derhalve open voor overname door derde partijen. Dat heeft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid gezegd in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg.

Buiten spel

HWWzorg en Thuiszorg Groningen zijn voortgekomen uit het failliete Meavita Nederland. Toen het concern begin dit jaar failliet ging werden op voorspraak van VWS een aantal stichtingen opgezet die zorg moesten dragen voor de continuïteit van de zorg. In haar Kamervragen spreekt Van Miltenburg het vermoeden uit dat daarbij potentiële overnamekandidaten buiten spel zijn gezet.

‘In de etalage’

Volgens Bussemaker is dit niet het geval geweest. Op het moment van faillissement waren er, zo stelt de staatssecretaris in haar beantwoording, “geen geschikte overnemende partijen” . Daarom restte er geen andere optie dan de stichtingen HWWzorg en Thuiszorg Groningen te activeren. Daarmee is volgens Bussemaker niet gezegd dat er geen rol is voor andere partijen. “De nieuwe stichtingen zijn nadrukkelijk als tijdelijk bedoeld, hetgeen in de statuten ook tot uiting is gebracht”, aldus Bussemaker. “De stichtingen stonden en staan dus ‘in de etalage’”.  
In een aanvullend stuk over Meavita zinspeelt Bussemaker nog nadrukkelijker op een overname. “Mij bereiken signalen dat er partijen geïnteresseerd zijn in het zouden zijn in het overnemen van delen van HWWzorg. Het is de verantwoordelijkheid van HWWzorg om daar in samenspraak met de curatoren , gegeven de intentie die werd vastgelegd in de statuten, serieus mee om te gaan.”

‘Gordijnen dicht’

Van Miltenburg is niet tevreden met de beantwoording. “Ik begrijp dat HWWzorg en Thuiszorg Groningen al die tijd in de etalage hebben gestaan, maar dan waren de gordijnen wel dicht, want niemand wist ervan”, aldus Van Miltenburg. Ze vindt het ook niet te rijmen dat beide organisaties driftig reorganiseren terwijl ze mogelijk verkocht worden.

Steunaanvraag

In het kader van de reorganisatie hebben HWWzorg en Thuiszorg Groningen een steunaanvraag ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In totaal gaat het om een bedrag van 48 miljoen euro. Het is nog niet bekend wanneer de NZa een knoop doorhakt. Wel is duidelijk dat de NZa naar alle waarschijnlijkheid niet gelijktijdig over de twee steunaanvragen beslist.
Uit Bussemakers antwoord op de Kamervragen blijkt tevens dat de eventuele steunverlening niet rechtstreeks ten laste van de AWBZ komt, maar zal worden betaald uit het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten (AFBZ). Dit fonds wordt door de zorgaanbieders gezamenlijk gevuld.

>> Skipr 1 jaar Event 10 december <<

Skipr bestaat op 10 december 1 jaar en viert dit met een bijzonder evenement in de Orangerie in Den Bosch. Meer informatie en het programma vindt u hier. Of meldt u direct aan voor het Skipr 1 jaar Event.

Skipr daily brengt u dagelijks voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. U kunt deze e-mailnieuwsbrief personaliseren door de voor u interessante rubrieken te kiezen. Abonneer u op de Skipr daily. Daarnaast brengt de Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

8 november 2009

via de curator vernamen wij "de vraagprijs"voor HWW.

Vele tientallen miljoenen en dat voor dienstverlening in de awbz! geen rendement en niks terug te verdienen.Wie zou dit kunnen en willen?

Wil men wel dat HWW wordt overgenomen?

Top