ACTUEEL

De Nederlandse Hersenbank zoekt hersenen

Omdat er een groot tekort is aan menselijk hersenweefsel voor onderzoek, start de Nederlandse Hersenbank de campagne ‘We hebben hersens nodig’. De instantie heeft hersenen nodig om te onderzoeken wat er mis gaat in het brein van mensen met een psychiatrische aandoening.

Met de campagne hoopt de Hersenbank dat meer mensen met een psychiatrische aandoening zich via de website wehebbenhersensnodig.nl registreren als hersendonor, om hun hersenen na overlijden na te laten voor onderzoek. Een orgaandonor is niet automatisch hersendonor, daar is aparte registratie voor nodig bij de Hersenbank. Directeur Inge Huitinga: "Door meer hersenweefsel te verzamelen bieden we onderzoekers een grotere kans om antwoorden te vinden en daarmee uiteindelijk het lijden van mensen met een psychiatrische aandoening te verlichten".

In Nederland hebben honderdduizenden mensen een psychiatrische aandoening zoals schizofrenie, depressie of een dwangstoornis. Om behandelingen voor deze mensen te verbeteren, is het belangrijk te begrijpen wat er mis gaat in het brein. Het menselijk brein is volgens de Hersenbank zo complex dat dit niet in diermodellen of in reageerbuizen nagebootst kan worden. "Op MRI-scans zie je veranderingen in grootte en activiteit van verschillende hersengebieden, maar je kunt niet zien wat er op celniveau gebeurt. Daarom is er menselijk hersenweefsel nodig."

Gerichtere behandelingen

De hersenen van mensen met psychiatrische aandoeningen zijn anders. Op MRI-scans zijn veranderingen te zien. Het is onduidelijk wat deze veranderingen op cel- en molecuulniveau betekenen. Om gerichtere behandelingen te kunnen ontwikkelen, moet duidelijk worden wat er mis gaat in het brein, en daar is hersenweefsel voor nodig. Er is wereldwijd een groot tekort aan hersenweefsel voor onderzoek naar psychiatrische aandoeningen. Daarom doet de Nederlandse Hersenbank nu een oproep aan mensen met èn zonder psychiatrische aandoening om hersendonor te worden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top