Tech

'Zorg moet zich aansluiten bij internationale IT-standaard'

De Nederlandse zorg moet zich bij internationale standaarden aansluiten op het gebied van e-health en ict. Een belangrijke standaard hiervoor is de IHE. Dat is één van de belangrijke lessen die Frank Willems, lector leiderschap in social sourcing aan de Hanzehogeschool, meeneemt vanaf de Himss in Las Vegas naar Nederland.

Interconnectiviteit tussen verschillende systemen is van groot belang om alle electronische patientendossiers (epd), enterprise resource planning systemen (erp) en andere ict sytemen in de zorg met elkaar te laten communiceren. Dit is ondertussen technisch al mogelijk, maar de kunst is volgens Willems om dit zo goed mogelijk te implementeren in de organisatie.

IHE

De Nederlandse zorg is hier qua professionaliteit wel klaar voor. Het kost meer inspanning om iedereen gericht te krijgen op dezelfde doelen, waarbij  het gebruik van de internationale standaard zeer belangrijk is. “Wat ik bij Himss zag is dat iedereen nu toch die (IHE, red.) standaard probeert te volgen, als Nederland dat ook gaat volgen, dan denk ik dat we op de goede weg zijn,” aldus Willems.

IHE staat voor Integrating the Healthcare Enterprise en is een internationaal en wereldwijd samenwerkingsverband tussen gebruikers en leveranciers van ICT in de zorgsector. Het samenwerkingsverband bis in 1988 in de Verenigde Staten opgericht en promoot het gebruik van gevestigde zorg- en ICT standaarden.

Bekijk ook het interview dat Skipr had met Frank Willems op de Himss 2016 in Las Vegas waarin hij ook nog spreekt over de veranderende rol van de professional en population health.


---

Marc Veldhoven, Cor Calis, Frank Willems, Adriaan Timmers en andere bestuurders die de HIMSS hebben bezocht, vertalen met hoofdredacteur Ruud Koolen en redacteur Philip van de Poel de HIMSS 2016-lessen naar de Nederlandse context. Komt u op 1 april naar Skipr Himss Highlights in Houten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

john van beek

20 maart 2016

Gaarne wil ik aandacht vragen voor de aansluitingen die IHTSDO reeds maakte tussen SNOMED CT en andere zorg standaarden. Detail informatie is te vinden op de website van IHTSDO.
In Nederland wordt hieraan gewerkt door NICTIZ, die zich vertegenwoordigd weet in de governance van IHTSDO.

Top