Finance

UMCG-topman: 'Schaf marktwerking af in delen van zorg'

In sommige delen van de zorgsector is concurrentie nauwelijks mogelijk en staat marktwerking goede zorg juist in de weg. Op die delen moet marktwerking daarom opgeheven worden. Dat zei UMCG-topman Jos Aartsen donderdag bij BNR.

Hoewel concurreren soms niet mogelijk is, is het ook not done om onderling afspraken maken over welk ziekenhuis welke zorg aanbiedt, stelt Aartsen bij BNR. Daar is mededingingswaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) zeer alert op.

Aartsen noemt zijn eigen UMCG als voorbeeld. Dat heeft onlangs het Ommelander Ziekenhuis in Groningen overgenomen, maar de twee mogen geen afspraken maken over de opvang van patiënten. Dit terwijl meer regie op bepaalde afdelingen tot betere zorg zou kunnen leiden, meent Aartsen.

Volgens Aartsen zou het de kwaliteit van zorg ten goede komen als bijvoorbeeld de complexe operaties bij UMC’s worden uitgevoerd, maar de herstelperiode in andere ziekenhuizen plaatsvindt. Voorlopig ziet de voorzitter van het UMCG dat echter niet gebeuren, aldus BNR.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Christine Rompa

18 maart 2016

kan vast niet kloppen: je hebt 2 ziekenhuizen maar mag daarover niet zelf afspraken maken?

Top