Tech

'Big data helpt bij gesprek met de patiënt'

Het gebruik van big data kan dienen als ondersteuning in de praktijkvoering van de huisarts en praktijkondersteuner en in het gesprek met de patiënt. Door het gebruik van big data als beslisondersteuning kan een patiënt met een chronische veel beter zien welke interventies gewerkt hebben en welke niet. Dat stelt Adriaan Timmers, Huisarts in gezondheidscentrum Wantveld in Noordwijk en ict-adviseur van de stichting Rijnkoepel na een bezoek aan de Himss in Las Vegas in gesprek met Skipr.

Timmer: “Het gevoel of het idee dat je nu met big data wat zou kunnen, dat je die zou kunnen gebruiken voor beslisondersteuning in de praktijk, naar de zorgverlener, maar ook informatie waar de patiënt wat mee zou kunnen, dat intrigeert enorm”. Timmer zou softwarebedrijven willen stimuleren om hun producten zo aan te bieden dat de huisarts het op de werkvloer kan verkopen aan collega’s die daar toch mee moeten durven leren werken: "Huisartsen hebben er nog geen beeld van en elk nieuw hulpmiddel in de praktijkvoering stuit gewoon op verzet bij de meesten, ‘Ik heb het altijd zo gedaan’ en ‘waarom moet ik veranderen’ en ‘het gaat prima zo’ dus je zult ze ook moeten laten zien dat het zo veel meerwaarde heeft dat je eigenlijk daar zelf om wilt vragen."

Behandeltrajecten

Die meerwaarde zit volgens Timmer vooral bij de chronische zorg om inzicht te krijgen in de behandeltrajecten met patiënten met diabetes of een cardiovasculaire aandoening. “Als je dat op een handige manier in beeld weet te brengen, met een beeld ook van welke interventies in die periode al geprobeerd zijn met wat wel lukt en wat niet lukt, dan heb je denk ik een ander type gesprek met de patiënt over wat voor zorgplan je samen af kan spreken. Wat de patiënt wil en wat zijn ideeën zijn om met zijn aandoening te willen bereiken.

Bekijk hier het interview met Adriaan Timmers:


---

Marc VeldhovenCor CalisFrank WillemsAdriaan Timmers en andere bestuurders die de HIMSS hebben bezocht, vertalen met hoofdredacteur Ruud Koolen en redacteur Philip van de Poel de HIMSS 2016-lessen naar de Nederlandse context. Komt u op 1 april naar Skipr Himss Highlights in Houten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Veronica van Nederveen

21 maart 2016

Als patiënten betrokken worden, kunnen die erop gaan vragen!
En dat helpt wellicht bij de therapietrouw.

Top