ACTUEEL

ZN dringt aan op transparantie geneesmiddeltekorten

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) stelt dat er dringend meer transparantie over geneesmiddeltekorten nodig is. Ook moet duidelijk worden wat de oorzaken van de tekorten zijn. Alleen wanneer die transparantie er is, kunnen geneesmiddelentekorten worden voorkomen en bestreden.

“Vaak kunnen de zorgverzekeraars tekorten wel oplossen, maar soms schieten onze mogelijkheden  te kort”, constateert ZN-directeur Zorg Marianne Lensink. “Dergelijke tekorten aan geneesmiddelen brengen onze verzekerden in problemen en brengen ook extra kosten met zich mee, terwijl vaak de werkelijke reden van het tekort onduidelijk is. De farmaceutische industrie en de groothandels moeten veel transparanter gaan werken . Zij hebben een wettelijke plicht om een adequate voorraad aan te houden. Zo staat het in de Geneesmiddelenwet. Wij vinden dat de overheid hen daar ook aan moet houden.”

In januari van dit jaar werd bekend dat de medicijntekorten in Nederland in 2015 verder gestegen zijn. In 2015 waren 625 medicijnen niet beschikbaar wat volgens de KNMP verviervoudiging van de tekorten in vijf jaar tijd betekent. Toen begin dit jaar bekend werd dat er een dreigend tekort was ontstaan aan het middel Thyrax Duotab leidde dit op een run op de Nederlandse apotheken.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat de zaak aankaarten bij het ministerie van VWS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top