ACTUEEL

Bussemaker maakt ruimte voor leefstijl in verpleeghuis

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS  stelt tachtig miljoen euro beschikbaar om experimenten met verpleeghuizen nieuwe stijl mogelijk te maken. Ouderen moeten hun leefstijl kunnen voortzetten in een woonomgeving die bij hen past, aldus Bussemaker tijdens een werkbezoek aan het particuliere Woonzorgcentrum De Magistraat in Rotterdam.

De Magistraat

In De Magistraat wonen zo'n dertig welgestelde ouderen in ruime appartementen. Als ze zorg nodig hebben, zelfs op verpleeghuisniveau, is die voorhanden. Die zorg wordt betaald uit de AWBZ, maar voor hun appartement en de dienstverlening betalen de bewoners tussen de drie- en vierduizend euro per maand. Daarvoor worden ze behandeld alsof ze in een hotel wonen. Het personeel wordt er bovendien op getraind om heel veel persoonlijke aandacht aan de bewoners te geven.

Leefstijl voortzetten

Staatssecretaris Bussemaker denkt dat wonen in een vertrouwde omgeving de toekomst wordt in de ouderenzorg. Bussemaker: “Je hebt mensen die hun hele leven driehoog-achter hebben gewoond, je hebt mensen die in een villa of op een boerderij hebben gewoond. Waarom moeten ze plotseling hun manier van leven inleveren als ze oud worden en allemaal in dezelfde zorgcentra worden ondergebracht.'' De staatssecretaris wil echter dat ouderen hun leefstijl kunnen voortzetten. Ze denkt hierbij aan een Indische woongroep met wajangpoppen aan de muur en nasi op het menu of een woongroep voor boeren. Volgens Bussemaker zijn er veel meer doelgroepen te bedenken.

Niveau van zorg gelijk

Grote voorwaarde moet volgens haar zijn dat het niveau van de zorg voor iedereen hetzelfde is, arm of rijk. Hoe mensen in de ouderencentra wonen, kun je dan aanpassen aan hun financiële mogelijkheden. Ook moet het personeel in de nieuwe verpleeghuizen anders gaan werken dan ze nu doen in de traditionele verpleegcentra. “Nu komt het eten bijvoorbeeld uit een soort fabrieksmatige gaarkeuken. Maar waarom kookt het personeel het eten, samen met de bewoners, niet zelf? Dan kunnen de bewoners helpen bij het schoonmaken van de groenten.” (ANP)

>> Skipr 1 jaar Event 10 december <<

Skipr bestaat op 10 december 1 jaar en viert dit met een bijzonder evenement in de Orangerie in Den Bosch. Meer informatie en het programma vindt u hier. Of meldt u direct aan voor het Skipr 1 jaar Event.

Skipr daily brengt u dagelijks voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. U kunt deze e-mailnieuwsbrief personaliseren door de voor u interessante rubrieken te kiezen. Abonneer u op de Skipr daily. Daarnaast brengt de Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top