ACTUEEL

Schippers: 'Laseren voorbehouden aan arts en huidtherapeut'

Minister Edith Schippers (VWS) wil dat alleen artsen en huidtherapeuten een zelfstandige bevoegdheid krijgen om te laseren, voor zover ze daarvoor zijn opgeleid. Ze dient daarvoor een wetwijziging in bij de Tweede Kamer.

De minister wil van laseren een voorbehouden handeling maken. Dit zijn risicovolle, medische handelingen die alleen door bevoegde zorgverleners mogen worden uitgevoerd. Huidtherapeuten krijgen een register onder de Wet BIG, waarmee de beroepstitel wordt beschermd. Ze krijgen een zelfstandige bevoegdheid om te laseren en vallen dan ook onder het tuchtrecht.

Schippers komt tot dit voorstel op basis van het door haar gevraagde onderzoek van het RIVM naar verschillende vormen van laseren en de mogelijke risico’s. Het RIVM concludeert in dit in december verschenen advies dat aan alle behandelingen risico’s kleven en dat de gebruiker deskundig moet zijn. Schippers: "Bij ondeskundig gebruik kunnen ernstige complicaties optreden zoals het verbranden van de huid of pigmentverkleuring. Ik kies dan ook voor patiëntveiligheid en kwaliteit".

Het streven is een voorstel tot wetswijziging van de Wet BIG rond de zomer naar de Tweede Kamer te sturen, laseren zal hier onderdeel van zijn. Als de wet in werking treedt mogen bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten of tatoeëerders (voor weglaseren van tatoeages) niet meer zelfstandig laser, IPL (ontharen met lichtflitsen) en aanverwante handelingen verrichten. Zij kunnen nog wel in opdracht en onder verantwoordelijkheid van een bevoegd behandelaar laseren. De opdrachtgever is dan tuchtrechtelijk aanspreekbaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top