ACTUEEL

Lector Verslavingskunde bij Hanzehogeschool Groningen

Eric Blauw is per 1 maart benoemd tot bijzonder lector Verslavingskunde aan de Hanzehogeschool Groningen. Het is het eerste lectoraat in Nederland dat zich bezighoudt met de verslavingskunde, meldt Verslavingszorg Noord Nederland (VVN), waar Blauw onderzoeker is.

Het lectoraat is volgens VVN van belang voor de behandeling van mensen met een verslaving. Als gevolg van de transitie in het Sociaal Domein en de participatiesamenleving begeleidt de verslavingszorg mensen steeds meer in hun thuissituatie: ambulant in plaats van klinisch en in de omgeving in plaats van in een instelling. De aandacht voor persoon en omgeving vraagt specifieke vaardigheden van medewerkers, zeker als de omgeving van een cliënt complex is of als er sprake is van ouders die hun verslaving overdragen op hun kinderen. Het lectoraat gaat onderzoek doen naar en kennis ontwikkelen over de ondersteuning van de omgeving.

Naast Eric Blauw treedt Margreet van der Meer van VVN aan als hogeschooldocent onderzoek. Zij kiezen binnen het lectoraat bewust voor de "moeilijke groepen": cliënten die in aanraking zijn gekomen met politie en justitie, verstandelijk beperkte mensen, mensen met dubbele diagnoses en mensen waarbij de verslaving wordt overgedragen van ouder op kind. In essentie is de doelstelling van het lectoraat om te proberen de omgeving van de cliënt te versterken zodat die meer steun kan bieden aan de cliënt. Een belangrijke onderzoeksvraag is ook de "transgenerationele overdracht van verslaving"; de vader of moeder is verslaafd en het kind raakt ook verslaafd. Hoe werkt dit mechanisme en hoe kun je dat doorbreken?

Kwaliteit van zorg

Blauw en Van der Meer hebben volgens VVN hun sporen op het gebied van onderzoek, onderwijs en innoveren verdiend. Beiden werken deels bij VVN en deels bij Hanzehogeschool. VNN wil de kwaliteit van zorg blijvend verbeteren. Onderzoek doen en de opleiding van haar medewerkers, studenten en die van collega-instellingen in de zorg, is daar een middel toe. Om die reden investeert de organisatie in het lectoraat dat zich richt op verslaving en de context van de cliënt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top