Finance

Onduidelijk hoeveel pgb-crisis gemeenten kost

Hoeveel het versneld uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) in 2015 de gemeenten gaat kosten, zal nog maanden onduidelijk blijven. Dit meldt het Algemeen Dagblad op basis van interne communicatie tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en bijna vierhonderd gemeenten.

Accountants kunnen pas tegen de zomer oordelen over de "financiële wirwar" achter de pgb-betalingen. De SVB ging uit van 1 april dit jaar, meldde de krant eerder. Toen was al duidelijk dat controleurs van de SVB het besluit kraakten van staatssecretaris Van Rijn om zonder controle versneld pgb's te laten uitbetalen. Dat is in 2015 vele tienduizenden malen gebeurd, ook ten onrechte. Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS valt een eindstand over 2015 nog niet te geven.

Pas in mei of juni wordt naar verwachting duidelijk wat de exacte aard en omvang van de onrechtmatigheid is, aldus ingewijden tegen de krant. Dan blijkt welke financiële en juridische impact dat heeft op de gemeenten, de moeten hun jaarrekening uiterlijk half juli bij de provincie indienen. Volgens een woordvoerder van de SVB zorgt het uitvoeren van een complex systeem als het trekkingsrecht pgb in het eerste jaar ervoor dat de administratie van de SVB en de gemeentes "in lijn moeten worden gebracht". De accountants willen volgens de woordvoerder graag tot een oordeel komen. "Maar daartoe moet de juiste informatie wel beschikbaar zijn."
 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top