ACTUEEL

Failliet Zonnehuizen moet premie bestuurder betalen

Voormalig bestuursvoorzitter Frans Broekhuizen van het failliete Zonnehuizen moet alsnog een vertrekpremie krijgen van 189.000 euro. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

Het verzoek van curator Marie José Cools om het bedrag niet uit te keren, maar te verrekenen met de miljoenenclaim die nog volgt is afgewezen, zo schrijft het Financieel Dagblad. Broekhuizen spande een kortgeding in om zijn geld op te eisen. En hij won. De failliete zorginstelling moet de vertrekpremie binnen twee weken betalen, oordeelt de rechtbank. Een eventuele schadeclaim staat los van de voorwaarden van het arbeidscontract. Cools overweegt nu hoger beroep.

Wanbeleid

De curator vindt het bedrag onethisch hoog en zij stelt dat Broekhuizen door financieel wanbeleid verantwoordelijk is voor het faillissement van Zonnehuizen waardoor honderden mensen op straat kwamen te staan. Het faillissement is – samen met dat van Meavista – een van de grootste in de zorg geweest. In 2010 had Zonnehuizen een verlies van 18 miljoen euro. Het had toen 2300 medewerkers, 3400 cliënten en een omzet van 90 miljoen. Een jaar later werd de antroposofische instelling voor ggz, gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs failliet verklaard.

Schadeprocedure

Broekhuizen moest in 2011 vertrekken als bestuursvoorzitter, na druk van de IGZ en zorgkantoor Agis. Hij had in zijn contract bedongen om een jaarsalaris mee te krijgen. Frans Broekhuizen is nu bestuurder bij zorginstelling Nusantara. Het is nog niet bekend wanneer de curator de schadeprocedure tegen hem opstart. Cools acht hem aansprakelijk voor zeker 10 miljoen euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top