ACTUEEL

'Moorden Bart hadden voorkomen kunnen worden'

De moorden waar Bart van U. van wordt verdacht op oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs, hadden voorkomen kunnen worden. Dat is de overtuiging van zijn familie, zo zei zijn zus Sara dinsdag tijdens het voorlezen van een slachtofferverklaring namens zestien familieleden.

"Jarenlang hebben we ons ingezet voor de benodigde zorg voor hem. In onze meest slechte dromen hebben wij geen rekening gehouden met deze climax. Naar ons idee had deze verdrietige en niet meer terug te draaien situatie voorkomen kunnen worden. De conclusies van het gepresenteerde rapport van de commissie Hoekstra brengen dit ook zeer pijnlijk aan het licht'', aldus Sara, die voor de rechtbank in Rotterdam tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak van Van U. sprak namens ouders, zussen en hun partners en kinderen. Daarna werd haar duidelijk gemaakt dat het voorlezen van een slachtofferverklaring daar niet voor bedoeld is, en dat ze zich moest 'beperken' tot wat de impact voor de familie is geweest.

De commissie-Hoekstra presenteerde in juni het onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U. De belangrijkste conclusie van de commissie was dat de politie, het Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) faalden bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving.

Psychisch kwetsbaar

"Wij leven in een mengeling van ongeloof, overleven en liefdevolle herinneringen met daaromheen een breed scala aan emoties'', aldus Sara. "Er is een voorzichtigheid gekomen voor personen die psychisch kwetsbaar zijn. Waar zijn ze toe in staat? Wat gaat er in hen om? Zelfs de kinderen van ons voelen die waakzaamheid en durven niet meer voor een boodschap naar het winkelcentrum, want je weet nooit.''

En verder: "Wanneer in nieuwsberichten aandacht is voor moord, voelen we de pijn en het grote verdriet. Onze wond wordt weer open gereten. Dat kleine flinterdunne korstje dat erop zat, is direct weer weg. Alertheid als er iets aan de hand is in de gevangenis. Wat zal er zijn? Waar zal de dader zich bevinden? Kunnen we deze nacht wel rustig gaan slapen?'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top